El Govern de la Generalitat ha aprovat aquest dimarts el Decret la dissolució del Col·legi d’Agents i Comissionistes de Duanes de la Jonquera. El mateix Col·legi n’havia sol·licitat la dissolució al Departament de Justícia en considerar que la seva activitat ja està representada a Catalunya per un Consell General, que aplega dos col·legis més (Barcelona i Tarragona), i per altres associacions professionals.

L’Assemblea General del Col·legi de la Jonquera també va acordar que el seu patrimoni, un cop dissolt el Col·legi, passés a Ateia Oltra-Girona, entitat sense ànim de lucre que opera en aquest territori i que ja compta, com a associades, amb les empreses que actuaven amb els agents de duanes quan va desaparèixer aquesta figura i se’n va crear la de representant duaner.

Els col·legis professionals d’agents i comissionistes de duanes es van crear a principis del segle passat (1922) en totes aquelles poblacions on hi havia duanes. Una d’aquestes corporacions va ser el Col·legi d’Agents de Duanes de Portbou, que va ser absorbit pel Col·legi d’Agents i Comissionistes de Duanes de la Jonquera l’any 1987.

El representant duaner és un professional habilitat per la Direcció General de Duanes i Impostos Especials per presentar a despatx les mercaderies que han de ser objecte d'importació o exportació. La seva intervenció en les transaccions facilita els intercanvis internacionals, atès que assumeix el dictamen pericial duaner, ofereix garanties financeres davant les administracions i proporciona més seguretat i fluïdesa en les tramitacions i operacions de pagament.

Aquesta actuació se suma a altres iniciatives impulsades pel Govern per racionalitzar i enfortir el mapa col·legial de Catalunya, com ho han estat la Llei 1/2017, del 6 de febrer, de fusió del Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics Agrícoles i Perits Agrícoles de Catalunya i el Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics Forestals de Catalunya en el Col·legi d'Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals de Catalunya, i el Decret 50/2017, de 23 de maig, de creació del Col·legi de Criminòlegs de Catalunya.

L’article 125.1 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya estableix la competència exclusiva de la Generalitat en matèria de col·legis professionals. La Llei 7/2006, d’exercici de professions titulades i dels col·legis professionals, regula els requisits i el procediment de dissolució -mitjançant un decret del Govern- d’aquestes corporacions.