La vaga dels examinadors d'exàmens de conduir obliga molts alumnes a deixar en «stand by» les pràctiques perquè no saben quin dia podran examinar-se, a més a més, provoca que cada vegada hi hagi una llista d'espera més gran de candidats, i que es creï fins i tot un embut, i que a l'hora de fer la prova la pressió augmenti encara més per por d'haver-se d'esperar molts més dies per tornar-ho a intentar

Des del setembre del 2015 que els examinadors es queixen de les condicions de feina i impedeixen el bon funcionament del procés d'examinació. A més, durant el període de crisi, la majoria de places de la gent que s'ha jubilat no s'han cobert. Parlo amb en Carles Vila, gerent de les Autoescoles FPC, i em comenta que el problema és d'àmbit nacional, però que de retruc són les autoescoles que no ofereixen el servei que es mereixen els clients.

Del territori que coneix més bé, comenta que a l'FPC "volem ser sempre pioners i oferir una formació de cinc estrelles, però que la vaga no ens deixa fer-ho". I és que quan un alumne està preparat per pujar a fer l'examen pràctic, perquè per al teòric no hi ha cap mena de problema, s'han de paralitzar les pràctiques perquè l'alumne no sap quin dia podrà fer l'examen. El que fan els alumnes és, un cop s'ha assolit el nivell, fer poques pràctiques setmanals per no perdre el fil.

El que no poden fer els alumnes, com bé diu en Carles, "és seguir amb el mateix ritme de pràctiques fins que arribi l'examen, per dos motius", diu, d'una banda, "perquè econòmicament suposa un cost molt important", i per l'altra, i la més important, "perquè ja tenen el nivell assolit i no els cal fer tantes pràctiques".

El handicap

Les autoescoles van arribar a un acord amb la prefectura perquè cada deu dies es poguessin presentar quatre alumnes per cada professor de què disposa el centre. Però si fallen examinadors, pel motiu que sigui, encara es poden fer menys exàmens del previst, una previsió que tampoc equival al total d'alumnes presentats.

Són els intermediaris

Si la gent no pot fer l'examen, ho ve a fer pagar a l'autoescola: "la gent ve enfadada i amb males maneres, i el personal comença a estar una mica angoixat" comenta en Carles. A més, "nosaltres no en tenim la culpa", afegeix. Ara bé, el gerent de les FPC també entén que si la gent paga a l'autoescola, es queixarà a l'autoescola. "És la nostra feina, evidentment, però la gent és molt poc comprensiva!", afirma amb contundència.

Els examinadors

Els examinadors fan vaga perquè fa temps que reclamen un seguit de millores laborals. Entre les millores hi ha un augment salarial, "el motiu principal de la vaga", diu Vila.

La demanda s'autoregula

La demanda per treure's el carnet s'està autoregulant perquè la gent sap que no podrà fer l'examen aviat, i això els és un impediment. "No sabem com posicionar-nos perquè no podem prometre cap data d'examen", comenta Vila. "El que si sabem és que segons la demanada que tenim hauríem de tenir més professors i cotxes, però no podem tirar-ho endavant perquè els exàmens són limitats i l'embut seria cada vegada més gros", afirma.

Pitjor que la crisi

És evident que la vaga impedeix el creixement de les autoescoles, Vila diu que "em pensava que després de la crisi no hi hauria res pitjor, la vaga ens fa molt mal".

És més que un simple carnet de conduir

Treure's el carnet suposa per a molta gent un pas endavant a la vida, fer-se gran, per exemple. Però per a moltes altres persones treure's el carnet no és simplement això, sinó que els permet aconseguir fites més importants a la vida. Per exemple, tots aquells treballadors que es vulguin presentar a oposicions per fer de policia local o per fer de bomber, necessiten el carnet per poder ser un dels candidats del lloc de treball. Per aquestes persones hi ha molt més en joc. Per aquest motiu, Carles Vila demana “més solidaritat amb els clients de totes les parts afectades”.

Carles Vila, gerent de les autoescoles FPC

"El problema és de l'Estat, que no posa funcionaris a les prefectures: tot i la necessitat que saben que tenim i com ho passem de malament no hi posen remei. És que tampoc no posen efectius per la burocràcia que fa falta per tramitar els papers de les autoescoles. No passa només a Girona, sinó que passa arreu del territori espanyol".

Per als examinadors, la vaga continua

Un dels examinadors de Girona va comentar al Setmanari l'Empordà de Figueres que la situació no ha canviat gens en els últims mesos i que seguiran amb la vaga prevista del 19 de juny al 31 de juliol. Una vaga que afectarà els dilluns, dimarts i dimecres de cada setmana durant tot el dia entre aquest període. Els funcionaris esperen encara que se'ls pagui un complement específic del sou des de fa 10 anys que permeti donar cabuda a l'elevada complexitat tècnica, la perillositat, el fet de treballar a la intempèrie i la gran responsabilitat que comporta la feina.