La primavera del 2017, de les més càlides de les darreres dècades en alguns punts del país

Les precipitacions s'han distribuït de forma irregular i la primavera ha estat particularment seca al nord-est i a l'extrem sud

07.06.2017 | 15:29

El Servei Meteorològic ha indicat que aquesta primavera ha estat càlida a gairebé a tot Catalunya i de les més càlides de les darreres dècades en alguns punts del país, comparable en alguns casos amb les del 2015 o 2011. Les àrees amb els valors positius per sobre els habituals s'han situat al Montseny, Prepirineu i Pirineu, mentre que la primavera d´enguany es pot qualificar de termomètricament normal en alguns sectors molt restringits del delta de l´Ebre i la Costa Daurada. Per la seva banda, les precipitacions s'han distribuït de forma irregular i ha estat particularment seca al nord-est i a l'extrem sud i, en canvi, en altres sectors repartits pel territori la precipitació acumulada ha estat superior a la mitjana. En alguns indrets de l´extrem sud, aquesta primavera ha estat d´entre les més seques de les últimes dècades.

Alguns sectors, localitzats al quadrant nord-oriental i a l´extrem sud, han recollit una precipitació clarament inferior a la mitjana, però en àrees de Ponent, del Pirineu occidental i del litoral i prelitoral Central, la primavera d´enguany s´ha de qualificar de plujosa. No obstant, en aquests indrets, el balanç plujós ha estat majoritàriament fruit d´episodis concrets ocorreguts al mes de març i, per tant, durant bona part de l´estació la precipitació ha estat més aviat escassa, segons el Servei Meteorològic.

Temps càlid sobretot a àrees elevades

Pràcticament a tot el país els termòmetres han pujat mig grau més per sobre els valors habituals per l'època, tot i que les anomalies han estat més marcades en àrees de muntanya, amb un màxim que ha superat els +3 °C al cim del Montseny, i anomalies superiors a +2,5 °C a punts del Prepirineu i del Pirineu. Fora d´aquests àmbits, les anomalies positives han estat notables també a punts del litoral Central i del prelitoral Nord i Sud, amb valors d´anomalia per sobre de +2,0 °C. Cal destacar un mes de març especialment càlid.

Molt puntualment, les anomalies han estat inferiors a +0,5 °C, i per tant, en aquests sectors, localitzats al delta de l´Ebre i a les comarques del Baix Penedès i del Garraf, la primavera es pot qualificar de normal.

Respecte dels anys anteriors, la primavera del 2017 ha estat en alguns punts d´entre les més càlides de les darreres dècades, similar a les dels anys 2015, 2011, 2006 i 2001. A la primavera d´enguany, 2 de les 58 estacions amb més de 20 anys de dades han tingut la primavera més càlida de la seva sèrie (PN del Garraf – el Rascler, al Baix Llobregat, i Pinós, al Solsonès), mentre que a altres 2 estacions ha estat la segona més càlida (la Quar, al Berguedà, i Tagamanent – PN del Montseny, al Vallès Oriental).

Pel que fa als observatoris amb més de 100 anys de dades, a l´Observatori Fabra, amb registres des de 1914, ha estat la segona primavera més càlida de la sèrie, juntament amb les del 2015 i 2006, i darrere de la del 2001. A l´Observatori de l´Ebre, amb dades des de 1905, ha estat la quarta més càlida, darrere del 2001, 2006 i 2015.

Així mateix, la irradiació solar ha estat superior a la mitjana dels darrers anys a tot Catalunya, especialment al quadrant nord-oriental.

Primavera seca a més de la meitat del país

Per la seva banda, les precipitacions s'han distribuït de manera irregular pel territori. Així, la primavera ha estat seca a una mica més de la meitat del país, normal a aproximadament una tercera part i plujosa a la resta. Els sectors que han presentat un dèficit pluviomètric més acusat respecte dels valors mitjans han estat els extrems nord-oriental i sud. A les comarques del Baix Empordà, Gironès, Pla de l´Estany, part de l´Alt Empordà i part de la Selva, d´una banda, i part del Montsià, del Baix Ebre i de la Terra Alta, de l´altra, no s´ha arribat al 50% respecte de la precipitació mitjana de la primavera.

En alguns punts de l´extrem sud, aquesta primavera ha estat d´entre les més seques de les darreres dècades. A una de les 58 estacions amb més de 20 anys de dades aquesta ha estat la primavera més seca de la seva sèrie (Ulldecona – els Valentins, al Montsià), mentre que a dues de les estacions ha estat la segona més seca (l´Ametlla de Mar i l´Aldea, ambdues al Baix Ebre). En canvi, aquesta primavera es pot qualificar de plujosa a punts elevats del Pallars Sobirà, bona part de les comarques de Ponent, així com al Barcelonès i punts del Vallès Occidental i Baix Llobregat.

El desglossament mensual mostra com l´inici plujós de la primavera al mes de març no va tenir continuïtat en els dos mesos següents, que van resultar secs a tot Catalunya, només amb excepcions puntuals. Cal tenir en compte que climàticament, l´abril i el maig són més plujosos que el març i, en canvi, enguany el març ha deixat globalment més precipitació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema