El proper dilluns, 12 de juny, comença la darrera fase dels pressupostos participatius de l'Ajuntament de l'Escala i s'obre el període de votació dels 19 projectes que es van prioritzar en el taller popular celebrat el passat mes de març.

Es pot votar fins el dia 2 de juliol, via web (participacio.lescala.cat) o, presencialment, dipositant la butlleta en un dels tres punts de votació previstos (Oficina d'Atenció al Ciutadà de l'Ajuntament de l'Escala, Biblioteca Municipal Víctor Català o Oficina de Turisme de la plaça de les Escoles). Cal ser major de 16 anys i estar empadronat a l'Escala i el sistema requereix el número de DNI (8 digítics + lletra) i la data de naixement.

Es poden votar entre 1 i 6 de les 19 propostes que han passat a la fase de votació, que són les següents:

1. Il.luminar més passos de vianants. Es tractaria de continuar reforçant la il·luminació dels passos de vianants amb la finalitat d'evitar accidents i millorar la seguretat en horari nocturn. Actualment ja n'hi ha uns quants que ho estan, però la proposta passa per il·luminar-ne una quarantena més en llocs estratègics del municipi. Cost: 93.000 euros.

2. Fer una xarxa separativa (aigues negres i pluvials) a l'entorn dels carrers perpendiculars al passeig marítim. Es tracta de solucionar que quan plou amb intensitat saltin les tapes dels embornals a la zona del passeig. Substituïr la conducció actual i fer embornals de recollida d'aigües pluvials a les embocadures dels carrers Cost: 100.000 euros.

3. Adaptar l'accés a les platges per a persones amb mobilitat reduïda. Facilitar l'accés a diferents platges a les persones grans i/o amb mobilitat reduïda mitjançant la instal·lació de passeres i passamans (la Platja, Rec del Molí, Moll Grec). Nova rampa d'accés a l'extrem est de Riells (necessita autorització externa) Cost: 25.000 euros.

4. Voreres Riells de Dalt Residencial. Arreglar les voreres més malmeses de Riells de Dalt Residencial. L'actuació es duria a terme en aquells carrers que els serveis tècnics considerin prioritaris, tenint en compte que no es poden superar els 100.000 euros. Per més detall, veure web. Cost: 100.000 euros.

5. Adequació del recorregut de Riells de Dalt a l'escola l'Esculapi. Condicionar un itinerari segur entre la zona de Riells de Dalt i l'escola l'Esculapi, a peu o en bicicleta. Arreglar voreres i marcar els espais que sigui necessari, especialment als carrers Mallols i del Puig. Per més detall, veure web. Cost: 100.000 euros.

6. Mirador de Punta Montgó. Renovació del paviment de la plaça d'arribada i aparcament per a millor paisatgísticament l'entorn; pavimentació del camí entre l'aparcament i la torre per eliminar risc de caigudes i instal·lació de mobiliari urbà. Cost: 100.000 euros.

7. Arreglar voreres de l'avinguda Girona i c/ Enric Serra. Substituir els panots malmesos de l'avinguda Girona i de la part superior del c/ Enric Serra, donat que a la inferior ja hi ha previst un projecte de renovació. Cost: 20.000 euros.

8. Servei de dutxes per a persones amb situació d'exclusió social. Es tracta de donar un servei per a persones que puntualment ho necessitin d'acord amb la detecció de Serveis Socials i/ o Caritas. Cost: 10.000 euros.

9. Instal·lació d'enllumenat públic net. Instal·lar, com a prova pilot, 3 punts de llum amb energia solar. (cruïlla Cinc Claus, Camí de les Corts i davant cementiri d'Empúries. Cost: 18.000 euros.

10. Enllumenat c/ Francolí. Instal·lar nova xarxa d'enllumenat públic als carrers Francolí i Gallegants. 8 punts. Cost: 9.000 euros.

11. Passatge Santa Coloma 31. Resoldre els problemes a l'asfalt del passatge Santa Coloma 31 i Foixà. Cost: 14.000 euros

12. Grades retràctils a la Sala Polivalent. Degut a la incomoditat que suposen les cadires plegables de fusta que hi ha actualment s'instal·larà un mòdul de grades retràctils d'acabat còmode. Cost: 100.000 euros.

13. Escales del Gavià. Posar una segona barana o passamà a les escales que baixen cap a la Platja. Cost: 3.000 euros.

14. Restaurar les escales de rajol de la platja de la Mar d'en Manassa. Arreglar aquestes escales, molt deteriorades i posar nou passamà. Cost. 9.000 euros.

15. Voreres Closa del Llop. Bona part de l'arranjament ja s'ha fet aquesta primavera. Acabar d'intervenir en aquells punts que ho requereixin. Cost: 7.000 euros.

16. Eliminar cablejat aeri. Eliminar els cables aeris. Els serveis tècnics consideren prioritari començar pel carrer Enric Serra, un dels més transitats i amb més afectació visual. Cost: 70.000 euros.

17. Acondicionar la zona de jocs del Camp dels Pilans. Canviar els jocs i mobiliari del parc que hi ha a la carretera d'albons. Cost: 40.000 euros.

18. Més papereres. Instal·lar unes 60 papereres noves en diferents llocs estratègics del poble. Cost: 15.000 euros.

19. Creació d'una zona verda i parc infantil en el terreny entre l'escola l'Esculapi i l'escola bressol. Adequar aquest espai amb la instal·lació de jocs infantils, mobiliari urbà paviments de protecció... Cost: 60.000 euros.

El procés de pressupostos participatius de l'Ajuntament de l'Escala es va iniciar el passat novembre, quan s'obria la possibilitat de presentar propostes. Se'n van rebre un total de 176. D'aquestes, un 60% complien amb les bases del procés i, o bé van ser debatudes en el taller participatiu o bé ja han estat assumides directament per l'Ajuntament perquè ja les tenia pressupostades, ja s'hi estava actuant o es faran igualment perquè ja estaven en estudi o previstes. Finalment, els veïns que van participar en el taller popular que es va fer el mes de març van prioritzar les propostes i un total de 19 han passat a la fase de votació, en què es decidiran quins són els projectes que finalment s'executaran (tots aquells que tinguin més vots fins arribar a esgotar els 400.000 euros que es van destinar a aquests pressupostos participatius)