El Pla d´intervenció del centre històric de Figueres tindrà una tercera fase. El Govern de Marta Felip posarà en marxa, l´any vinent, un nou projecte a quatre anys que començarà amb la millora del carrer Col·legi i que, progressivament, abastarà tota la trama urbana entre aquesta via, el carrer Sant Pau, la Rambla i l´avinguda Salvador Dalí.

L´alcaldessa Marta Felip està decidida a impulsar aquesta reforma malgrat que, en l´actualitat, no existeix l´anomenada Llei de barris de la Generalitat i que finançava la meitat de les obres d´àrees urbanes des del punt de vista urbanístic, social, econòmic i mediambiental. "L´Ajuntament posarà en marxa aquesta nova fase i buscarem els recursos necessaris on faci falta, totes les administracions de l´estat, i fins i tot a Europa", ha indicat.

Felip reconeix que la manca històrica d´inversió en el centre de la ciutat ha portat a "una important degradació dels edificis", a banda de la necessària posada al dia de l´espai públic. Per aquest motiu, l´Ajuntament està decidit a la reforma de carrers i a la millora de serveis, com l´enllumenat, i a "fomentar la iniciativa privada perquè es rehabilitin les finques" amb ajuts econòmics.

Precisament, durant les darreres setmanes, els carrers de Figueres han estat testimoni de la posada en marxa de treballs de rehabilitació a nombroses façanes, algunes d´elles d´edificis emblemàtics com la Casa Heras Gay -amb el Café Royal als baixos- a la cruïlla de la Rambla amb el carrer Sant Pau, o la casa Vila, a la Font Lluminosa, un edifici d´origen tardomedieval en una finca que s´estenia cap a on més tard es va aixecar el cine Jardí, actual Teatre-Municipal.

Algunes de les catorze rehabilitacions del període 2015-2017 han comptat amb el suport municipal. La darrera convocatòria d´aquests ajuts, iniciada el març passat i que acaba aquest dijous dia 1 de juny amb una dotació total de 230.000 euros, està destinada a la instal· lació d´ascensors, i a la rehabilitació de façanes i de cobertes. I aquesta setmana s´aproven 350.000 per a instal·lacions i millores en eficiència energètica.

Nou impuls entre 2018-2022

La tercera fase d´aquest pla, que anirà de 2018 a 2022, permetrà millorar substancialment el sector comprès entre els carrers Col·legi, avinguda Salvador Dalí, Rambla i Sant Pau. L´alcaldessa Marta Felip considera que la recuperació de l´edifici a l´entrada del carrer Sant Pau és un "bon exemple" de com la inversió privada pot ajudar a recuperar aquestes zones cèntriques. També hi ha noves peticions en aquest sector de Figueres com la reforma de les taquilles de la Sala Edison, així com la reforma de l´antic cinema ­que "dependrà de la pròxima reforma del Pla d´ordenació urbanística municipal (POUM)".

Marta Felip manté, des de fa temps, que la manca d´inversió en la rehabilitació del centre de Figueres ha acabat passant factura a la ciutat. "La situació actual és fruit d´aquesta falta de previsió. Però ara hem de mirar endavant, ens trobem a la meitat d´una feina que haurà de transformar la ciutat. La degradació de l´espai físic ha tingut el seu efecte en la resta d´àmbits de la ciutat". Un dels objectius del Pla d´intervenció era recuperar el centre històric de Figueres per rellançar alguns carrers que, malgrat trobar-se al centre de la ciutat, no ­aconse­gueixen despertar l´interès d´empresaris per instal·lar-hi nous negocis ni animaven els propietaris dels edificis a reformar-los per a habitatges. L´alcaldessa considera que la tendència ha canviat: "En quatre anys, el primer tram del carrer la Jonquera s´ha transformat. Això mateix ha passat a la plaça de les Patates. I esperem que, a partir d´ara, les millores urbanes i els incentius econòmics segueixin millorant el centre".

L´increment de l´activitat immobiliària a la ciutat demostra que "Figueres continua mostrant-se interessant per al sector comercial. Ara mateix també ens trobem amb molts particulars, i empreses, que estan apostant per la reforma d´habitatges i edificis per a vivendes al centre".

Pla encallat per la crisi

El Pla de barris que actualment es troba en marxa va començar el 2009, però la manca de finançament va frenar-los tres anys més tard. Reprès l´any passat, preveu acabar els treballs a primers de ­l´any vinent. La primera fase va suposar una inversió de 3.736.044,44 euros en obres d´urbanització de la plaça de les Patates, carrer de la Muralla i Rec Arnau, entre altres. També va incloure l´ajuda a la rehabilitació d´edificis, soterrament de contenidors i diversos programes socials del Pla d´igualtat, atenció a infants, adolescents i família, atenció domiciliària a la gent gran, foment de l´activitat esportiva i participació ciutadana.

La recuperació del Pla del centre històric l´any passat, amb una inversió de 6.092.289,75 euros, va començar pel carrer de la Barceloneta per seguir pels de la Jonquera, Peralada -des de l´encreuament del carrer Muralla fins al carrer Tapis- i Ample. Aquest any, la millora de l´espai públic passa per l´espai comprès entre les places del Gra i Josep Tarradellas, on actualment s´actua. Els treballs permetran la urbanització de la plaça de l´Escorxador.