El director dels Serveis Territorials del Departament d'Interior a Girona, Albert Ballesta, afirma que la lluita antiterrorista és una de les prioritats de seguretat i que, per això, una part important del treball que realitzen els Mossos d'Esquadra es destina a fer front a aquesta amenaça, amb la coordinació de tots els cossos policials

La classificació prevista en el Pla de Prevenció i Protecció Antiterrorista compta amb cinc nivells d'activació associats a un determinat nivell de risc: el nivell 1 correspon a risc baix, el Nivell 2 a risc moderat, el Nivell 3 a risc mitjà, el Nivell 4 a risc alt i el Nivell 5 a risc molt alt.

L'alerta de terrorisme gihadista a escala internacional fa que, actualment, els Mossos d'Esquadra, així com els cossos i forces de seguretat de l'Estat, tinguin activat el nivell 4 en tot el territori. Albert Ballesta explica, en aquesta entrevista, que no es pot abaixar la guàrdia.

Estem a les portes de l'estiu, amb el consegüent augment de la població en els municipis turístics. S'han preparat els dispositius especials de seguretat?

Estem preparant tot el dispositiu de seguretat de l'estiu, tenint en compte tots els elements que hi ha, com el fet que tenim molts visitants però també que estem en una alerta terrorista 4 sobre 5. Hem de protegir tots els ciutadans, els que viuen aquí i també els que ens visiten.

Com s'ha previst que sigui aquest dispositiu?

S'està dissenyant en línies semblants a les que hem tingut en anys anteriors, potser amb alguna petita modificació. L'objectiu és garantir que hi hagi els elements de seguretat a tots els municipis turístics.

Com s'afronta policialment l'alerta terrorista?

Puc reiterar paraules del nostre conseller d'Interior, Jordi Jané, que concreten que, ara mateix, més d'un 30 per cent de les hores de patrullatge que fan els Mossos d'Esquadra es destinen a controls antiterroristes. El percentatge d'hores que es dediquen a prevenir i a procurar que no hi hagi cap ensurt és molt important. A més a més, cal destacar la feina que estan fent els agents d'informació i els d'investigació en aquest àmbit. S'estan veient resultats de tot aquest treball en les successives detencions que s'estan fent de presumptes gihadistes. Aquest és un tema sobre el qual estem molt a sobre.

Hi ha un reforç de les fronteres?

A les fronteres, sempre estem treballant en coordinació amb els altres cossos policials. Evidentment, ens ajudem els uns als altres per controlar les fronteres, perquè són punts neuràlgics. Al municipi de la Jonquera, de fet, vam obrir una comissaria de Mossos fa quatre anys, que es troba en uns mòduls prefabricats, de forma provisional. Ara, precisament, ja tenim el projecte per fer l'equipament nou.

Quins són els terminis?

Esperem que la nova edificació dels Mossos d'Esquadra pugui ser una realitat al 2019. La construcció estarà situada força a la vora del parc de Bombers de la Jonquera.