L'Estat espanyol ha presentat una demanda judicial contra l'Ajuntament de Sant Climent Sescebes (Alt Empordà) per pagar la quota anual de 75 euros com a soci de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).

L'alcaldessa, Olga Carbonell, ha explicat que reclamen la nul·litat de l'acord de ple a través del qual s'acordava pagar els abonaments de 2015 i 2016 perquè "l'Estat entén que amb els fons de l'Ajuntament no es pot pagar a entitats amb finalitat clarament independentistes". Carbonell diu que estan tranquils, que ja ho tenen en mans d'un advocat i que aniran a judici el proper 18 de juliol per defensar la seva posició. "Políticament ens sorprèn relativament perquè no som els primers afectats per aquesta manca de llibertat de retallar qualsevol acció que pugui semblar contrària a unes idees", remarca.

L'Ajuntament de Sant Climent Sescebes és soci de l'AMI des de l'octubre de 2012. La sorpresa va arribar aquest dimarts quan l'alcaldessa va rebre per carta la demanda contenciosa-administrativa formulada per l'advocat de l'Estat espanyol, en representació de la delegació del Govern espanyol a Catalunya. Reclamen la nul·litat de l'acord de ple a través del qual es va aprovar el pagament de 151 euros a l'associació en concepte de les quotes de soci de 2015 i 2016.

Carbonell diu que el Govern estatal entén que els fons de l'Ajuntament no poden utilitzar-se per pagar entitats amb finalitats clarament independentistes i que, per tant, no consideren les aportacions a l'associació com una il·legalitat. L'alcaldessa diu que ja han posat el cas en mans d'un advocat i que a partir d'ara l'estudiaran a fons. Malgrat això, ha avançat que aniran a judici el proper 18 de juliol "amb tota la tranquil·litat" i "encarant això com un fet que no hauria de ser però amb el qual malauradament ens hem trobat".

L'Estat demanda Sant Climent Sescebes per pagar la quota de l'Associació de Municipis per la Independència

L'Estat demanda Sant Climent Sescebes per pagar la quota de l'Associació de Municipis per la Independència

Tot i que de moment prefereix no fer valoracions sobre el possible recorregut de la demanda, admet que "políticament" la situació els sorprèn "relativament". "No som el primer ajuntament afectat per aquesta manca de llibertat i de retallar qualsevol tipus d'acció que pugui semblar contrària a unes idees", assegura.

Centenars de processos judicials oberts

De fet, a hores d'ara i tal com es detalla al web de l'AMI, hi ha fins a 93 municipis que han estat demandats per aquest fet. Entre ells, Cistella, Garriguella, Navata, Peralada, Palau-saverdera o Madremanya. En d'altres casos, el jutjat les ha desestimat. Així ha passat amb les interposades contra els ajuntaments de Girona, Olot, Canet d'Adri o Llambilles, entre d'altres.

D'altra banda, més d'un centenar estan demandats per impulsar la "sobirania fiscal"; 105 per no penjar la 'rojigualda'; 47 per declarar-se "territori català lliure i sobirà" o per la contractació de trens per la Diada de l'Onze de Setembre de 2012. A més, la Fiscalia de l´Audiència Nacional ha denunciat els ajuntaments de Celrà, Deltebre, Girona, Igualada, la Seu d´Urgell, Sant Cugat del Vallès, Premià de Dalt i Vic per donar suport a la Resolució 1/XI del Parlament de Catalunya. En total, l´Estat espanyol ha iniciat 356 processos judicials. D'aquests, a tot Catalunya els jutjats han desestimat o arxivat 150 contenciosos.

La Bisbal d'Empordà haurà de penjar la 'rojigualda'

Precisament, aquest dimarts s'ha sabut que un jutjat ha condemnat a l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà a penjar la 'rojigualda' a l'exterior de l'edifici consistorial. La sentència, emesa pel Contenciós Número 3 de Girona, insta l'equip de govern a "cessar en l'incompliment continuat de la legislació vigent", perquè la bandera espanyola fa anys que no oneja a la façana.