Sovint, moltes comunitats de veïns no donen l’abast per treure la quantitat de paper que es rebutja en forma de publicitat que deixen les empreses a les bústies. Això ho va detectar l’empresari figuerenc Alfons Gifreu, un emprenedor que va dedicar dos anys a estudiar quina possibilitat tenia d’incidir per resoldre aquesta problemàtica i posar ordre a aquest desgavell a les portes dels edificis i, fins i tot, al carrer, quan algunes bústies estan situades a fora. El projecte ideat per Gifreu i que ja ha presentat a algunes comunitats de veïns de la ciutat de Figueres -i també a l’Ajuntament- consisteix a posar unes bústies ecològiques, on vagi a parar la publicitat no desitjada, de manera que, després, la passaran a recollir per reciclar-la.

La instal·lació d’aquestes bústies no suposa un cost gaire elevat, ja que augmentaria un euro i mig la quota de servei mensual per habitatge. “La gent acabarà demanant aquest servei perquè, en resum, li treus un problema de sobre”, remarca Gifreu, que afegeix que aquest projecte generaria una empresa per a la recollida de la publicitat.

El producte reciclat es classificarà i es reutilitzarà per a l’empresa, l’autònom o el ciutadà que l’hagi enviat, amb la possibilitat de recuperar-lo i tornar a distribuir-lo en una altra zona de la localitat. El cost serà d’un 25% del seu preu inicial, reduint els costos per al titular en un 75%, augmentant considerablement l’eficiència de la seva promoció. Si el titular no la recupera, es vendrà la publicitat als productors de paper reciclat amb l’objectiu de ser reciclat. “Calculo que es crearien una vintena de llocs de treball només a Figueres”, argumenta Alfons Gifreu, que té intenció de divulgar la pràctica del reciclatge a les escoles i instituts.

Un empresari destina a la ciutat de Figueres una quantitat de 20.000 fullets per a una promoció amb un cost de 500 €. L’estudi ha revelat i constatat que uns 2.000 han sigut recollits pel destinatari, mentre que la resta, 18.000, han anat a parar per terra, directament abocats al primer contenidor que ha trobat la persona encarregada de la neteja de la comunitat de veïns, o fins i tot pel propietari de la bústia.

El nou servei crea economia, augmenta els ingressos i redueix els costos a l’empresari. Augmenta considerablement el volum de reciclatge i el reciclatge que s’obté és el 100% net i eficaç.