¡ La vespa velutina continua expandint-se pel territori català. La seva presència se centra sobretot a les comarques gironines però també augmenta a punts de les comarques centrals. Els Apicultors Gironins Associats han localitzat 680 reines de vespa asiàtica en el que va d'any. Una part important s'ha trobat a la Selva, a l'Alt Empordà i a la Garrotxa, amb un total de 492, però també a la resta de comarques de la demarcació, així com a Osona i al Bages, amb només dos exemplars localitzats a aquestes dues comarques. Precisament aquest dimarts a la tarda, Unió de Pagesos i les associacions d'apicultors al territori es reuniran amb representants de la Direcció General de Política Ambiental i Medi Natural del Departament de Territori on reclamaran "màxima celeritat" per abordar la problemàtica. Denuncien que la Generalitat "no actua amb eficàcia" en les tasques de control de nius de vespa asiàtica i creuen que n'han de fer un seguiment malgrat que les competències de destrucció de nius d'aquesta espècie s'hagin delegat als ajuntaments.

A tall d'exemple, denuncien que el 30 de gener passat van sol·licitar el material necessari per a la destrucció de nius (paranys i líquids atraients) però que l'administració no els ha donat encara cap resposta.

En la reunió hi assistiran representants d'Unió de Pagesos juntament amb Apicultors Lleidatans, l´Associació d´Apicultors de Barcelona, Apicultors Gironins Associats, l´Associació Catalana d´Apicultors i la Cooperativa Apícola Tarragonina així com del Departament de Territori i Sostenibilitat. Els apicultors es queixen que les tasques d'eliminació de nius d'aquesta espècie s'han delegat als ajuntaments però consideren que el Govern n'hauria de fer un seguiment per veure la seva expansió així com dels danys a les arnes i els efectes en la producció de mel.

UP també demanarà que la pèrdua d'arnes (ruscs) per l'efecte de la vespa velutina no penalitzi l'apicultora a l'hora de rebre ajuts o en altres qüestions com ara l'adequació de mòduls de l'IRPF. Per altra banda, el sindicat insistirà també en les mesures per combatre els danys que causa l'abellerol, un ocell de família dels meròpids que s'alimenta sobretot d'abelles i vespes. Així per exemple, demanaran que es descatalogui com a espècie protegida, que es reintrodueixin espècies autòctones depredadores d'aquest ocell, com ara la serp verda, i que es quantifiquin les pèrdues que provoca a les explotacions. Així mateix, també volen que es recuperi l'ajut per danys que la Generalitat va deixar de compensar des del 2013.

Els danys que provoquen tant l'abellerol com la vespa velutina a l'apicultura és principalment la inhibició del treball de les abelles. Aquestes no surten de les arnes i per tant hi ha menys producció de mel. A més a més, l'efecte depredador sobre l'abella reina pot suposar la pèrdua de l'arna.

680 reines de vespa asiàtica localitzades

La vespa velutina continua expandint-se pel territori català. Està localitzada sobretot a les comarques gironines i la seva presència a les comarques centrals ha anat en augment des que es va detectar per primer cop a Catalunya el 2012. L'any 2015, es van localitzar 54 reines d'aquesta espècie, que en cas de no capturar-se, construeixen un niu. Durant els cinc primers mesos de l'any passat ja se'n van trobar un total de 364, segons dades de l'administració. Segons els Apicultors Gironins Associats, des que va començar el 2017 n'han localitzat 680. Per comarques, la Selva és on s'han trobat més reines amb 235; seguit de l'Alt Empordà, amb 129 i la Garrotxa, amb 128. Pel que fa al Gironès, se n'han vist 80; al Pla de l'Estany, 37, al Ripollès, 35, i al Baix Empordà, 34. A les comarques centrals, de moment només n'han localitzat 1 a Osona i una altra a la comarca del Bages.