L’antiga estació de Peralada (de la línia Tarragona-Barcelona-Portbou) es va posar en funcionament el 1878 per tal de donar servei a aquesta població, però aviat ja no existirà. Adif, l’ens estatal administrador de les infraestructures ferroviàries, va iniciar la setmana passada els treballs per enderrocar aquest edifici, que des de feia temps estava en desús. Fonts d’Adif apunten que van procedir a eliminar aquest edifici per evitar alguns problemes, com ara que fos ocupat o que es convertís en un niu de deixalles. De fet, Adif segueix el mateix procediment per a qualsevol instal·lació que no té un servei.

Una estació estratègica

El poc ús d’aquestes instal·lacions, atesa la seva relativa llunyania del nucli urbà de Peralada -estava situada a tocar la carretera N-260-, van propiciar que, als anys noranta, es clausurés l’estació de trens peraladenca, la qual havia tingut una importància força alta, durant el segle passat, ja que disposava de les dues vies generals i, després, tres vies més de desviades, dues a la dreta i una altra a l’esquerra, que acabava en via morta. Hi havia dues andanes laterals a les vies generals, mentre que l’edifici de viatgers se situava a l’esquerra de les vies (mirant cap a la localitat de Portbou).

Tot i que ja no parava cap tren a Peralada, actualment, encara quedaven en peu els edificis de l’estació i, també, una part de l’andana de la via 2.

A partir d’aquesta setmana, per tant, haurà passat a la història un equipament amb gairebé 140 anys de vida.