El director de l'Escola Joaquim Cusí i Fortunet de Figueres, Albert Blasco, està al capdavant d'un centre amb una composició d'alumnat divers i complex, si bé aquesta característica no és sinònim de conflictivitat, tal com assenyala ell mateix. La vida a les aules i al pati es desenvolupa amb una normal socialització, però, tot i així, l'escola s'ha volgut dotar d'una eina que li permeti detectar i prevenir possibles conflictes, abans que es produeixin.

"La prevenció és donar estratègies per gestionar els propis conflictes a la mainada, però, també, sobretot, evitar conflictes de relació controlant l'organització i les dinàmiques dels grups d'alumnes." Aquest paràgraf figura en el tercer punt del Pla de detecció i prevenció de problemes de convivència de l'Escola Joaquim Cusí, rere el qual hi ha un equip de mestres coordinant-lo, és l'equip permanent de la Comissió d'Atenció a la Diversitat.

La comissió vetlla tant per les relacions afectives com per les de treball en cada aula, i per obtenir resultats efectius disposa d'una eina digital que inclou un sociograma i utilitats de detecció de casos de conflicte, propostes d'actuació a partir dels mapes de relacions i propostes d'agrupament dins la classe.

Aquesta estratègia de treball faria saltar les alarmes en cas que algun nen o alguna nena se sentís apartat del grup o, en el pitjor dels casos, assetjat.

Albert Blasco es mostra molt satisfet de la informació que s'obté a través d'aquesta eina digital, que ell mateix va descobrir que s'estava utilitzant en escoles de Castella Lleó. Es tracta del programa SociEscuela, i permet avaluar el clima de convivència a l'aula, si hi ha líders, si ha acceptació o rebuig d'algun nen... i també ajuda a fer una detecció precoç de casos d'assetjament escolar, alhora que dona pautes al centre educatiu per fer una intervenció immediata.

Els membres de la permanent de la Comissió d'Atenció a la Diversitat són els mestres Nuri Font (Aula d'Acollida), Pilar Rodríguez (Educació Especial), Miguel Fuentes (Educació Física) i Pau Juanola (Educació Física), a més del director de l'escola, Albert Blasco.