A les comarques de Girona s'han registat 38 atracaments, 66 robatoris i 89 estafes en joieries en els últims 13 anys. Es tracta d'una de les dades que revela l'informe del Col·legi Oficial de Joiers, d'Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya (JORGC) sobre seguretat en el sector a Catalunya.

A més, la demarcació de Girona és l'única catalana on la sinistralitat (estafes, furts, atracaments) ha pujat el 2016. Es tracta d'un increment en només un fet però a la resta de demarcacions els delictes contra rellotgeries i joieries han caigut.

Cal destacar que els anys amb més atracaments a la demarcació de Girona van ser el 2005 i el 2006, amb set fets respectivament. En canvi, per exemple, l'any passat només se'n va produir un.

L'únic atracament, a Lloret

Va ser a Lloret de Mar, el 13 d'octubre de l'any passat. Quan la Policia Local va detenir in fraganti els atracadors. La col·laboració ciutadana i la ràpida actuació policial van permetre que no hi hagués ferits ni tampoc que es poguessin emportar cap tipus de botí de la joieria del carrer Sant Romà de Lloret. Els cinc atracadors anaven a cara descoberta i equipats amb malls i esprais de pebre de defensa amb els quals volien trencar els aparadors i emportar-se les joies i objectes de molt valor. A dins de la joieria hi havia les dependentes, que van poder activar les alarmes i a partir d'aquí els agents van poder actuar.

L'altra tipologia delictiva més nombrosa a la província de Girona en joieries i rellotgeries és l'estafa. Entre 2003 i 2016 s'han produït 89 casos. L'any amb més va ser el 2011.

En canvi els robatoris amb força en aquest tipus d'establiment on hi ha botins llaminers per als lladres han anat a la baixa els últims anys. Entre els anys 2015 i 2016 hi va haver el mateix nombre de delictes, tres respectivament cada any. I en total en 14 anys n'hi ha hagut 66.

Les dades del 2016 pel que fa als atacs que han rebut les joieries i rellotgeries contrasten amb una davallada del 25% de fets del primer semetre del 2017. A la demarcació de Girona han davallat els fets passant de quatre a tres. En canvi, a la resta de Catalunya les dades són a la inversa de Girona, ja que el repunt del 28% del nombre d'atacs contra el sector joier registrats. Des del Col·legi Oficial de Joiers veuen especialment preocupant l'augment dels atacs violents respecte al mateix període de l'any anterior, passant de quatre a nous fets.

Baixen els fets a Catalunya

Des del sector destaquen que actualment les pràctiques delictives més habituals a Catalunya són estafes i furts que, encara que s'han reduït un 28% respecte a l'any anterior, encara representen més de la meitat dels delictes comesos contra el sector.En segon lloc, per ordre d'incidència, es troben els robatoris amb força que han descendit més d'un 40% respecte a l'any anterior. Els atracaments i robatoris amb violència han tingut un lleuger repunt del 4%. Per últim, els atacs a representants i transportistes han registrat un significatiu descens del 50%, segons el balanç dels joiers fet públic aquesta setmana.