El port de l´Escala ha estat l´escenari avui d´un simulacre d´emergència per una via d´aigua en una embarcació de pesca, quan es trobava a dues milles del port. L´exercici, organitzat per Ports de la Generalitat i Protecció Civil de la Generalitat, ha servit per posar en pràctica el sistema d´avisos previst al Pla d´autoprotecció del port (PAU) i les accions del seu personal, a més de comprovar la coordinació entre els diferents mitjans i cossos d´emergències.

Un cop detectada la via d´aigua, s´ha iniciat el protocol d´avisos establert en el PAU, trucant al telèfon d´emergències 112 de Catalunya, al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil de la Generalitat, a la Policia Local i al Servicio Marítimo Provincial de la Guardia Civil. El centre de comunicació s´ha establert a l´edifici del Club Nàutic, i a nivell intern la Confraria de pescadors i Escar l´Escala han col·laborat en les tasques de suport.

Cossos participants

Al simulacre hi han participat dues dotacions dels Bombers de la Generalitat (una Bomba Rural Pesant i un vehicle de comandament) les quals han donat suport al personal del port en les tasques de contenció de la via d´aigua que tenia l´embarcació, per tal d´evitar que s´enfonsés.

Els Mossos d´Esquadra han liderat el grup d´ordre i han participat al simulacre amb 2 dotacions de la Comissaria de l´Escala, a més d´un comandament. També hi ha intervingut un operador i un comandament de la Sala Regional de Comandament de Girona. Els efectius de seguretat ciutadana de la comissaria de l´Escala han realitzat el control d´accessos al port establint els perímetres de seguretat necessaris tant per protegir a terceres persones com per permetre el treball sense interrupcions dels diferents cossos d´emergències.

Els Mossos, la Policia local de l´Escala i el Servicio Marítimo Provincial de la Guardia Civil han intervingut conjuntament dins el Grup d´Ordre.

La Policia local de l´Escala s´ha encarregat del control d´accessos i de facilitar d´arribada dels serveis d´emergència al lloc, en coordinació amb els Mossos d´Esquadra, mentre que el Servicio Marítimo Provincial de la Guardia Civil, amb embarcació amb base al port de l´Escala, s´ha encarregat del control de la bocana del port des d´aigües exteriors a aquest.

En aquest exercici, Salvament Marítim hi ha participat amb la Salvamar Castor i ha actuat en temps fictici de desplaçament des del port de Roses. Una vegada al lloc de l´emergència han evacuat el ferit.

Protecció Civil de la Generalitat ha desplaçat al lloc del simulacre un tècnic dels Serveis Territorials de Girona fent tasques d´observador, i el personal de guàrdia del CECAT hi ha participat realitzant les tasques de gestió de l´emergència.