L'Ajuntament de Figueres s'ha adherit a l'European Clean Up Day!, una iniciativa promoguda per la Comissió Europea en el marc de la Setmana Europea de Prevenció de Residus que consisteix en una jornada de neteja d'un espai natural oberta a tota la ciutadania. La trobada a Figueres tindrà lloc el dissabte 13 de maig, de 10 a 13 h, a les Basses del Terrisser i el seu entorn immediat.

Els participants a la jornada hauran de recollir i separar per tipologies les deixalles de les Basses del Terrisser, una zona humida sorgida d'una argilera ubicada al nordoest del terme municipal, al vessant sud de la presó del Puig de les Basses. En finalitzar la jornada, es pesaran els residus retirats.

L'objectiu és promoure la prevenció i la recollida selectiva de residus, donar a conèixer l'espai natural de les Basses del Terrisser, destacant els seus valors naturals paisatgístics i històrics, així com les problemàtiques a les quals s'enfronta. Per aquest motiu, es comptarà amb el biòleg figuerenc Josep Maria Dacosta, que farà una breu explicació dels valors del paisatge.

Segons el primer Tinent d´Alcalde i regidor de Medi ambient, Francesc Cruanyes, "les Basses del terrisser són una petita joia que, a partir de l´actuació humana i del seu posterior desús, han esdevingut un ric patrimoni natural del terme de Figueres. Animem a tothom a participar en aquesta jornada de neteja i des del govern de la ciutat treballem amb l´objectiu d´incorporar-les al patrimoni públic municipal".

Informació addicional

Les entitats i persones interessades a participar-hi han d'apuntar-se prèviament enviant un email a mambient@figueres.org, indicant el número de persones participants.

L'Ajuntament de Figueres posarà a l'abast dels participants el material necessari per recollir els residus (guants, bosses, contenidors). És convenient portar calçat còmode, gorra i crema solar.

Les Basses del Terrisser són una zona humida sorgida d'una argilera. Es tracta d'un ecosistema petit (1,22 Ha) que té diferents basses. La vegetació de la zona és bàsicament canyissar, jonqueres i herbassars higròfils amb retalls de bovar. La fauna característica són ocells migradors que usen l'espai com un abeurador. També s'hi troben petits invertebrats i amfibis com la reineta meridional (Hyla meridionalis).

Les basses estan ubicades al nord-oest del terme municipal, al vessant sud de la presó del Puig de les Basses. S'hi accedeix per la carretera de Llers. Un cop passat el pont sobre l'autopista en direcció a Llers hi ha un trencant a mà dreta que porta a una zona d'aparcament que farà de punt de trobada de la jornada.