El Santuari Gaia, de Camprodon, i els municipis de Roses, Olot i Torroella de Montgrí han rebut aquest dimarts, 2 de maig, els primers Premis 'Ànima', uns guardons instaurats per reconèixer a aquelles persones, organitzacions i institucions que treballen per a la protecció dels animals i per a la defensa dels seus drets.

El Santuari Gaia ha rebut el Premi Ànima per la seva labor de rescat d'animals víctimes d'injustícies o per no haver pogut ser productius en la indústria alimentària, mentre que els municipis de Roses, Olot i Torroella de Montgrí han estat distingits amb els Reconeixements Ànima per haver suprimit actes festius amb animals, com ara els correbous i l'empaitada d'ànecs.

Els Premis Ànima són una iniciativa de la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals (CPDA) del Col·legi d'Advocats de Girona (ICAG) per reconèixer i incentivar la labor de persones, organitzacions i institucions que contribueixen a la protecció, investigació, estudi i sensibilització envers la defensa dels drets dels animals i que, amb la seva feina i el seu exemple fomenten la millora del benestar i la qualitat de vida de tots els éssers vius, contribuint a l'evolució envers una societat millor i guiada per uns principis més ètics.

Els Premis s'han lliurat en un acte celebrat al Col·legi d'Advocats de Girona que ha anat a càrrec del degà i president de la CPDA ICAG, Carles McCragh, en el qual han intervingut el president de la recentment creada Comissió de Protecció dels Drets dels Animals del Consell de l'Advocacia Catalana i degà del Col·legi d'Advocats de Mataró, Julio J. Naveira, i l'advocada Yolanda Valbuena, vocal de la CPDA del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB).

El degà del Col·legi d'Advocats de Girona, Carles McCragh, ha felicitat als fundadors del Santuari Gaia de Camprodon, Ismael López i Coque Fernández, per la seva labor de rescat d'animals i "per la gran tasca de conscienciació i denúncia del maltractament animal que duen a terme a través dels mitjans i les xarxes socials".

Pel fa als municipis que han estat distingits amb els Reconeixements Ànima, el degà de Girona ha destacat que "ens fa molt feliços poder reconèixer avui i aquí, a casa nostra, aquest mèrit als representants d'aquests municipis, perquè pensem que la protecció dels animals és un valor en alça a la nostra societat i que són un exemple a seguir per altres municipis".

En la mateixa línia s'ha manifestat el president de la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals del Consell de l'Advocacia Catalana, Julio J. Naveira, que ha valorat de forma molt positiva la iniciativa de la CPDA ICAG. "Amb aquest Premi es dóna visibilitat als santuaris animals i a la tasca que duen a terme, contribuint d'aquesta manera a conscienciar sobre la necessitat de regularitzar jurídicament la seva situació, tenint en compte que es tracta de centres que es regeixen per la mateixa regulació legal que les explotacions ramaderes, quan els animals que hi habiten ja no són animals destinats al consum humà, i per tant caldria que tinguessin una regulació jurídica pròpia", ha raonat.

Per la seva banda, la vocal de la CPDA del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, Yolanda Valbuena, ha reconegut el mèrit dels promotors del Santuari Gaia "persones que lluiten per la defensa dels animals sense un sol dia de descans", així com "la valentia dels representants polítics que escolten el que la societat més avançada reclama i actuen conseqüentment, amb uns valors morals i ètics que són el nostre futur".

Fa un any que Roses va suprimir correbous i empaitada d'ànecs

Fa un any que Roses va suprimir correbous i empaitada d'ànecs

L'any passat va ser el primer en què no es van celebrar correbous ni la polèmica empaitada d'ànecs durant la Festa Major de Roses, arran d'una moció aprovada pel ple de l'Ajuntament rosinc el febrer del 2016. També l'any passat Olot va deixar de celebrar els correbous, mentre que a Torroella de Montgrí el 2016 va ser l'últim any que va tenir lloc aquest espectacle, després que el ple va aprovar una moció abolint-los.

Fruit d'aquestes decisions, el ple del Parlament de Catalunya va aprovar el passat 22 de març treure aquests tres municipis gironins del llistat de pobles catalans on se celebren festes tradicionals amb bous.