El Servei Meteorològic de Catalunya ha qualificat l'abril com un mes càlid, especialment a les parts més elevades del Pirineu i del Prepirineu i normal al delta de l´Ebre, Costa Daurada, sud de la Costa Brava i punts de la depressió Central. Així mateix, segons el servei Meteorològic, l'abril ha estat sec a Catalunya, i molt sec al terç sud, Costa Brava i extrem del Prepirineu occidental, mentre que ha estat normal i puntualment plujós a les serres de Montserrat i del Montseny, sud del Vallès Occidental, i punts del Prepirineu i vessant nord del Pirineu. Un anticicló atlàntic va afectar el país entre els dies 3 i 24 d´abril amb estabilitat atmosfèrica i temperatura elevada, mentre que entre el 25 i el 27 el pas d'un sistema frontal va deixar precipitacions generals, una baixada important de les temperatures i neu a cotes força baixes.

La meteorologia de l´abril ha estat marcada per una dorsal anticiclònica ubicada en un principi a l´Atlàntic que va traslladar-se cap al sud del continent europeu al llarg del mes fins a dissipar-se durant l´últim terç per passar a una circulació zonal -vent de l´oest en els nivells mitjans de la troposfera-. Aquest fet va provocar a finals de mes l´episodi de precipitació més destacat entre els dies 25 i 27, amb precipitació general, baixada de la temperatura i neu a cotes baixes.

L´anticicló atlàntic va afectar el país entre els dies 3 i 24 d´abril amb estabilitat atmosfèrica i temperatura elevada com a conseqüència de la subsidència anticiclònica, especialment durant la Setmana Santa. L´anticicló atlàntic va afectar el país entre els dies 3 i 24 d´abril amb estabilitat atmosfèrica i temperatura elevada com a conseqüència de la subsidència anticiclònica, especialment durant la Setmana Santa. Alguns indrets van superar o igualar en 2,5 graus els seus valors habituals en un mes d'abril, com és el cas de Puig Sesolles, al Vallès Oriental (+2,8 graus), Montsec d'Ares, al Pallars Jussà (+2,7 graus) o Molló, al Ripollès (+2,5 graus).

Però la ubicació de l´anticicló a la meitat occidental de la península Ibèrica va afavorir que pertorbacions procedents de la part occidental de la Mediterrània afectessin el quadrant nord-oriental del país. D´aquesta manera, entre els dies 8 i 10 es van enregistrar fins a 20,2 litres a Santa Pau (Garrotxa) i del dia 13 al 15 es van mesurar 35,5 litres a Sant Pau de Segúries (Ripollès) o 34 litres també a Santa Pau (Garrotxa) amb força aparat elèctric.

A partir de la segona meitat del mes la dorsal anticiclònica es va retirar cap a l´est ubicant-se al sud del continent, debilitant-se fins a acabar de dissipar-se per donar un flux més zonal. Cal remarcar que la temperatura mínima a Catalunya va ser baixa entre els dies 20 i 21, fins al punt que quatre estacions ubicades a l´Empordà -Sant Pere Pescador, la Tallada de l´Empordà, Monells i Torroella de Montgrí- i una a la Cerdanya (Das - Aeròdrom) van registrar durant la matinada del dia 21 la seva temperatura mínima més baixa en un mes d´abril.

Neu i pluja entre el 25 i 27

Un sistema frontal amb aire molt fred en el seu centre va creuar d´oest a est la meitat nord de la península Ibèrica, afectant Catalunya especialment el dia 27 d´abril amb precipitació general, una marcada baixada de la temperatura, neu a cotes baixes i amb glaçades durant la matinada del 28 a gran part de l´interior del país.

La precipitació va afectar tot Catalunya, amb acumulacions superiors als 50 litres en alguns sectors del Prepirineu i de la serralada Transversal, però menys de 10 litres a l´interior de les Terres de l´Ebre i a la Costa Brava. Les quantitats de precipitació més importants entre els dies 25 i 27 van ser els 67,9 litres al Port del Comte (2.316 m), al Solsonès, els 57,9 litres a la Vall d´en Bas (la Garrotxa), o els 57,5 litres a Sant Pau de Segúries (el Ripollès).

La neu va ser l´altre fenomen meteorològic destacat de l´episodi. En general es van acumular de 10 a 30 centímetres de neu nova a cotes altes del Pirineu i del Prepirineu. En alguns casos la neu va agafar fins a fons de vall, de manera molt destacada a la Cerdanya. També es van superar els 10 centímetres de neu nova als cims del Montseny. Fora de l´alta muntanya cal destacar els següents gruixos de neu mesurats per estacions situades entre uns 1.000 i 1.200 metres: 20 centímetres a Puigcerdà (la Cerdanya); 15 Sant Joan Toran (la Val d´Aran); 15 a Das (la Cerdanya) o 10 centímetres a Arties (la Val d´Aran) i Viu de Llevata (l´Alta Ribagorça).

Pel que fa a la temperatura, la massa d´aire era notablement freda (-1,3 °C a 850 hPa el dia 27 al migdia, segons dades del radiosondatge de Barcelona). Aquest fet, juntament amb l´abundant nuvolositat i la precipitació que es va allargar durant bona part del dia 27, va provocar que la temperatura diürna fos plenament hivernal a molts sectors del país, amb màximes inferiors als 10 °C a molts sectors elevats i a bona part de les comarques del nord-est. A 8 estacions amb més de 10 anys de dades es va mesurar la temperatura més baixa de la sèrie en un mes d´abril, ubicades al litoral i prelitoral Central i Nord.

Durant la matinada del dia 28, el cel va quedar serè a pràcticament tot el país i en molts casos el vent va ser molt dèbil o va estar en calma, fet que va permetre que la temperatura baixés per sota dels 0 °C a molts sectors, no només del Pirineu i Prepirineu, sinó també de l´interior i del prelitoral. Les estacions d´alta muntanya van registrar valors inferiors als -10 °C, amb una mínima de -13,5 °C a Boí (2.535 m), a l´Alta Ribagorça. Cinc estacions de més de 10 anys de dades van igualar o superar la seva mínima absoluta d´abril: Cervera (la Segarra), Sant Martí de Riucorb (l´Urgell), Viladrau (Osona), Barcelona - Zoo (el Barcelonès) i Parc Natural dels Ports (el Baix Ebre).