El científic de la base Juan Carlos I a l'Antàrtida, Joan Riba, va captivar, amb una xerrada sobre la seva experiència personal i professional, els alumnes de 1r d'ESO del Centre Escolar Empordà de Roses.

Joan Riba, responsable dels laboratoris de la base, va anar fa uns dies a l'escola rosinca a parlar als alumnes sobre com investiguen, estudien i analitzen, des del continent austral, les solucions a escala local i global davant dels principals reptes mediambientals que amenacen aquest continent. On ell treballa, és fonamental garantir la sostenibilitat i el respecte pel medi natural.

Joan Riba va revelar desenes d'anècdotes, algunes a partir de les preguntes formulades pels nens i nenes, i tot ho il·lustrava amb imatges que ens transportaven a l'espectacularitat d'un paisatge que ens resulta llunyà i inabastable. "Intentem no acostar-nos a les balenes. Les mirem de lluny. Una sensació molt bèstia és veure-les com se'ns acosten elles, mai a atacar-nos", va explicar el científic als alumnes, alhora que anotava que els animals de l'Antàrtida són molt confiats perquè no han estat mai amenaçats pels humans.

Als científics que treballen a la base Juan Carlos I els sorprèn, sovint, el desplaçament dels icebergs, i sobretot el soroll que fan. "Quan fas fotos a l'Antàrtida -diu Joan Riba- és molt complicat reflectir la dimensió de les coses. Pel que fa als icebergs, no només és espectacular veure'ls de prop, sinó sentir com es van trencant."Un projecte que connecta l'aula amb la vida real

El Centre Escolar Empordà de Roses és una de les quatre escoles catalanes que, des d'aquest curs acadèmic, treballen per projectes a través de TeideProjectes, una solució pedagògica integral ideada per l'Editorial Teide. El cap de projectes de Teide, Jaume Ríos, va estar present a la conferència de Joan Riba a Roses i va constatar que "les noves metodologies passen necessàriament per connectar l'aula amb la vida real i per ser també capaces d'encarar els desafiaments de la societat del segle XXI".

La invitació de Joan Riba va constituir el gran acte de cloenda del projecte que han treballat durant sis setmanes els alumnes de 1r d'ESO, amb innovadores metodologies d'aprenentatge i que forma part de la solució pedagògica TeideProjectes: "Expedició a l'Antàrtida, un món per descobrir"