Coincidint amb la commemoració del bicentenari de Pep Ventura, que se celebra en paral·lel amb el títol de Capital de la Sardana, l´Ajuntament de Figueres ha decidit reprendre l´agermanament amb la ciutat andalusa d´Alcalá la Real, el lloc de naixement del compositor figuerenc l´any 1817. Per aquest motiu, durant el primer cap de setmana de les Fires i Festes de la Santa Creu ha visitat la ciutat, com a convidat oficial, l´alcalde d´Alcalà la Real, Carlos Antonio Hinojosa.

La visita institucional de l´alcalde d´Alcalà la Real va comernçar el dissabte al migdia amb una visita a la Mostra Floral de la Casa Nouvilas, que aquest any està dedicada a les flors i la sardana. Posteriorment, se li oferí una recepció institucional a l´Ajuntament rebut per l´alcaldessa, Marta Felip, i els representants del Consistori.

L´alcalde andalús va prendre part en els actes inaugurals de les Fires i Festes de la Santa Creu, amb el pregó dedicat a Pep Ventura i la sardana, i en l´obertura de la caseta de la Casa Cultutal de Andalucía de l´Alt Empordà. Diumenge va assistir a les visites guiades "La Figueres de Dalí" i "En Pep de la tenora", a l´audició de sardanes de la plaça de l´Ajuntament i a la missa ´rociera´ a la Casa de Andalucía, abans d´emprendre el viatge de retorn.

Pep Ventura va néixer el 2 de febrer de 1817 a Alcalà la Real (Jaén), població en la qual estava destinat el seu pare que era militar. Al cap de poc ja es van traslladar a Figueres, ciutat on va viure fins a la seva mort, el 24 de març de 1875, i on va desenvolupar majoritàriament la seva trajectòria com a músic i compositor. Tot i això, Alcalà la Real sempre ha tingut present la figura del seu fill il·lustre. Al passeig de Los Álamos hi ha monument que el recorda.

Agermanament el 1989

L´any 1989 els ajuntaments de Figueres i d´Alcalà la Real van decidir agermanar-se. El protocol d´amistat el van signar els respectius alcaldes, Marià Lorca i Felipe López García. Una delegació andalusa va participar a les Fires i Festes de la Santa Creu d´aquell any per tal de formalitzar aquest agermanament i va ser-hi present activament amb una mostra de pintors, una altra de fotografia, una d´artesania local i diverses empreses van participar al pavelló comercial de Fires. Amb motiu d'aquest acte institucional, l'Ajuntament d'Alcalà la Real va regalar un monòlit de pedra, com a recordatori del vincle amb Pep Ventura, que està instal·lat al costat del monument situat a la plaça Josep Tarradellas.

A finals de setembre d´aquell mateix any, amb motiu de les festes patronals d´Alcalà la Real, s'hi va desplaçar una representació figuerenca, formada per un centenar de persones, que van participar activament en tots els actes i es va formalitzar definitivament l´agermanament. El 1991, Figueres va posar el nom d'Alcalà la Real a la plaça situada a l'entrada del barri de la Marca de l'Ham.

L´any 1996 es va voler donar un nou impuls a la relació signant-se un conveni de col·laboració entre els dos ajuntaments mitjançant el qual es van oferir dues beques per artistes, un concurs literari conjunt i es va promoure la presència dels veïns de Figueres en premis de fotografia i cartells. L´any 2000 una delegació de 150 persones d'Alcalà la Real van participar com a voluntaris en Jocs Specials Olympics que es van celebrar a la capital de l´Alt Empordà a mitjans del mes d´octubre. Durant una colla d'anys representacions dels dos ajuntaments van ser convidats a les respectives festes majors fins que a partir de l'any 2008 aquests actes protocol·laris es van suspendre.

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, s'ha mostrat satisfeta de l'impuls que a partir d'aquest any es vol donar a l'agermanament amb Alcalà la Real. "És evident que la figura de Pep Ventura ens manté units per sempre, però creiem que hi ha possibilitats de desenvolupar altres vincles amb la societat civil d'aquesta ciutat andalusa i explorar aquestes possibilitats serà un dels objectius de la trobada que mantindrem aquest cap de setmana amb el seu alcalde", ha manifestat.