El 14 de juny de 2002, la Institució Altempordanesa per a la Defensa i Estudi de la Natura (Iaeden) va fer una crida per crear una plataforma ciutadana transversal capaç de defensar el territori i el paisatge empordanès, i així va néixer la plataforma Salvem l’Empordà. Des de llavors, ja han passat quinze anys i ho volem celebrar amb una campanya que anomenen Som Empordà. Aquest dissabte 29 d’abril tindrà lloc, a la Rambla de Figueres, la festa popular, que s’allargarà durant tot el dia amb diverses activitats. En el marc de l’arrossada, retran un homenatge a Sebastià Delclòs, Pitruc, un dels personatges que va participar des dels inicis en les accions de Salvem l’Empordà i que es va implicar en la defensa del patrimoni empordanès.

Amb aquest reconeixement, els activistes pretenen recordar a tota aquella gent que el 2002 va fer el pas per enfrontar-se a les administracions que pretenien tirar endavant un seguit de projectes que amenaçaven la sostenibilitat de la comarca.

“Sense la Iaeden-Salvem l’Empordà, el totxo i el formigó envairien avui moltes més zones de la comarca”, asseguren els actuals responsables de la plataforma, que no ha parat mai de fer campanyes contra projectes puntuals que s’han promogut i ha aconseguit triomfs, com l’enderroc de l’edifici inacabat del Fluvià nàutic de Sant Pere Pescador, la urbanització de Santa Magdalena de Terrades o la macrogranja de Rabós d’Empordà, entre altres.

Com a fracassos, reconeixen la lluita contra la línia de Molt Alta Tensió (MAT), que no van poder frenar, tot i les mobilitzacions que van fer sortir al carrer a nombrosos veïns dels municipis afectats per aquesta infraestructura i que ha servit per atraure socis a la plataforma.

Una jornada completa

La jornada d’aquest dissabte començarà al matí amb tallers infantils i animació amb Cagalàstics cantacontes i, després del dinar popular i de l’homenatge a Pitruc, el Cor de Carxofa oferirà un recital de cançó improvisada. A la tarda, a partir de les quatre, hi haurà campionat de botifarra i gimcana (organitzada per Som Joves), oberta a tothom, amb els Xiprers al Vent.

La companyia La Funcional Teatre de Figueres oferirà, a partir de dos quarts de nou del vespre, una funció especial amb motiu dels quinze anys de Salvem l’Empordà, que comptarà amb la col·laboració d’Enric Casasses. La jornada acabarà amb un concert dels Delai Big Band i Djs dels Xiringuito X.