Durant el 2016, l´entitat Sol Gat l´Escala Empúries va esterilitzar un total de 275 gats (130 mascles i 145 femelles), davant dels 234 del 2015. Es calcula que, als carrers de l´Escala, hi viuen un miler de gats, dels quals l´entitat, creada l´any 2008 i reactivada l´any 2015, en té controlats 663, amb un total de 64 colònies. Cada esterilització implica hores de captura del gat, el seu trasllat al veterinari, custòdia durant 24 hores com a mínim i el retorn a la colònia.

"Aquestes xifres han sigut possibles gràcies a l´ajuda de particulars i de voluntaris", manifesta la presidenta de Sol Gat l´Escala Empúries, Rosa Solés, la qual considera que "falta mentalitzar la gent, perquè es pensa que matant els gats se solucionarà el problema, però només es crea un buit disponible perquè es torni a crear una colònia de gats".

Solés destaca l´avenç fet per l´Ajuntament escalenc per treballar conjuntament, però reclama més suport perquè "els ajuntaments assumeixin el cost de les esterilitzacions". També destaca la campanya engegada a través del Teaming -donatiu d´un euro al mes-, a més de les adopcions de gats, que ha anat pujant amb els anys, fins a arribar als 118 el 2016.