Després de l'èxit a P-5 de la iniciativa pionera «Tants caps, tants barrets», l'Escola Carme Guasch i Darné de Figueres ha ideat un nou projecte d'emprenedoria per al cicle superior: «Escola sostenible». La idea s'ha posat en pràctica aquest segon trimestre i, tant la directora, Mireia Company, com la cap d'estudis, Julieta Jiménez, aplaudeixen amb satisfacció, en nom de l'equip docent, els resultats del treball.

El projecte segueix les quatre passes del cicle de Kolb: primer, les experiències concretes serveixen de base per a l'observació; a continuació, l'alumne reflexiona sobre aquestes observacions i comença a construir una teoria general entorn de la informació; en el següent cicle, el nen forma conceptes abstractes i generalitzacions basats en les seves hipòtesis, i, finalment, l'estudiant prova les implicacions dels seus conceptes en situacions noves.

«Escola sostenible» va donar el tret de sortida coincidint amb un dilluns del segon trimestre, en què els alumnes de 5è i de 6è van arribar a l'escola i, en entrar a l'aula, van descobrir que no hi havia taules, ni cadires, que les persianes estaven obertes i que no disposaven de cap tipus d'energia. La situació els portava a iniciar tasques i activitats que despertessin els seus sentits i que els conduïssin a buscar recursos relacionats amb la sostenibilitat, les energies renovables i alternatives, la planificació dels espais i, fins i tot, la utilitat de la tècnica feng shui.

Durant un mes i mig, l'alumnat ha estudiat sense llibres totes les àrees curriculars, modificant l'horari per adaptar-lo a uns aprenentatges més globals. "Els nens s'han pres amb molt d'entusiasme el projecte. Hem gaudit veient-los tan motivats, treballant en equip i posant-se d'acord a l'hora de prendre decisions", diuen les mestres.

Uns dies abans de finalitzar el segon trimestre, el projecte ha acabat i, per celebrar-ho, alumnes i mestres han fet una festa de cloenda en què han teatralitzat, davant de tots els nens i les nenes, com s'ho han fet per observar el grau de sostenibilitat de l'escola; per conèixer de primera mà, amb la col·laboració de professionals, com es treballa en l'àmbit del medi ambient, i per posar en marxa les actuacions de millora que faran encara més ecològica la seva Escola Verda.