L’auditori dels Caputxins de Figueres acollirà, aquest divendres 14 d’abril, a partir de dos quarts de sis de la tarda, un debat sobre la República Catalana, que servirà, al mateix temps, per presentar en societat l’Ateneu Republicà de l’Alt Empordà, que té com a president el músic Jordi Torrent, militant d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) des de fa 29 anys.

La resta de la junta de l’Ateneu està formada per republicans històrics de la comarca, com són Carles Coll (vicepresident), Joan Llobel (secretari) i Josep Lluís Fernández (tresorer). El debat d’aquest divendres, que porta per títol Del 1931 al 2017, República Catalana, serà moderat pel professor i il·lustrador Joan Antoni Poch JAP i asseurà en una mateixa taula l’historiador i diputat al Congrés de Madrid per ERC, Joan Olóriz, i l’escriptora Isabel-Clara Simó. L’actriu Montserrat Carulla ha excusat la seva assistència per motius d’agenda.

“Fa un parell de mesos que ens vam activar un grup de persones afiliades a ERC i apartades de la política”, recorda Torrent, afegint que volien impulsar “una entitat de debat, que defensi els valors del republicanisme”. El dia escollit per a la presentació de l’Ateneu Republicà havia de ser el 14 d’abril, però “no pas per celebrar la República espanyola, sinó per l’efímera proclamació de la República catalana de Macià, que va durar tres dies”, argumenta el president de la nova entitat.

Laboratori d’idees

La seu de l’Ateneu Republicà de l’Alt Empordà serà al local d’ERC de Figueres, tot i que la seva pretensió és desvincular l’entitat del partit. “L’Ateneu pretén ser un espai de debat obert, un laboratori d’idees, perquè les esquerres necessiten una renovació a fons. Cal plantejar noves alternatives per afrontar els problemes del segle XXI, ja no amb solucions del segle XX, com ho fan ara molts partits, alguns dels quals encara tenen idees del segle XIX”, reflexiona Jordi Torrent.