Helena Solana i Cazorla (Castelló d’Empúries, 1972), llicenciada en Ciències Econòmiques i Empresarials,

per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), és empresària del sector comercial d’Empuriabrava. En les passades eleccions municipals, va anar a les llistes d’ERC i va sortir escollida regidora de l’Ajuntament castelloní per primera vegada.

-La Setmana Santa és l’avantsala de l’estiu. Com es plantegen la temporada turística d’enguany?

-La Setmana Santa dona el tret de sortida a la temporada turística. El sector de l’allotjament manifesta -pel que fa al nombre de reserves, en comparació a l’any passat- que serà igual o superior.

Els tres primers mesos de ­l’any, hem preparat la temporada participant en un seguit de fires especialitzades, com, per exemple, el Saló Nàutic de Düsseldorf, la principal fira nàutica europea, vist el pes que el sector nàutic té al municipi i la tendència a l’alça de la nàutica.

Hem participat en fires professionals a França, Alemanya i Bèlgica, on s’ha treballat directament amb els tour-operadors i agents de viatge. A escala nacional, hem assistit a la Fira Internacional de Turisme FITUR de Madrid i, properament, participarem en la fira de Bilbao, Expovacaciones, destinada al públic final i, també, serem presents al mercat de proximitat de Barcelona.

Totes les accions de promoció les acompanyem amb campa­nyes de comunicació: premsa, ràdio i xarxes socials. En resum, hem estat treballant i seguirem treballant perquè la temporada turística esdevingui satisfactòria pels sectors econòmics del municipi.

-Fa poc, va ser present en una jornada a l’Estartit per parlar del model comercial d’Empuriabrava. Què en destacaria? Què cal millorar?

Ens van convidar a aquesta jornada de valoració de diferents models comercials en pobles de costa i vam presentar el model comercial d’Empuriabrava, juntament amb el de Lloret de Mar, com a exemples de municipis turístics amb una forta estacionalitat i amb similituds amb l’Estartit.

A Lloret, el lideratge de la promoció i dinamització comercial l’ostenta l’associació de comerciants, mentre que, a Castelló, és l’Ajuntament qui incentiva. La regulació comercial també està més avançada a Lloret, mentre que, al nostre municipi i a l’Estartit, s’està començant a plantejar. A la jornada, es va generar debat sobre temes diversos: des de l’estat de l’associacionisme i la relació de les diferents associacions amb l’Ajuntament, fins a quines accions de dinamització comercial conjuntes es fan, i també quin tipus de normativa i control hi ha sobre l’ocupació de la via pública, així com la regulació d’usos i de l’activitat comercial que hi ha a cadascun dels municipis.

-La crisi econòmica dels darrers anys ha causat una certa desertització, sobretot a Empuriabrava. De quina manera s’ha de crear il·lusió i millorar expectatives?

-Això no és del tot cert. S’estan fent grans inversions a Empuriabrava, començant pel nou passeig marítim i tots els esdeveniments lligats al 50è aniversari d’Empuriabrava.

El comerç d’Empuriabrava és viu i hi ha moviment constant. Segons l’estudi realitzat per la Cambra de Comerç a finals de l’any passat, durant el 2016 es van obrir 21 nous establiments. Un 85% del comerç obre una mitjana de 9 mesos l’any. Amb la campanya de dinamització del comerç que hem dut a terme aquestes dues darreres setmanes, s’ha repartit material de marxandatge a gairebé un centenar de comerços. Treballem contínuament en la millora de la comunicació i publicitat de totes les activitats i esdeveniments que hi ha al municipi. Creiem que cal comunicar més i millor les activitats que es realitzen, si volem que el nostre visitant gaudeixi més de la seva estada.

El nostre objectiu és planificar, generar debat i treballar conjuntament amb els empresaris i comerciants, per establir un pla d’accions de dinamització comercial.

-La campanya de dinamització del comerç local anirà seguida d’altres iniciatives?

-Hem fet una gran campanya de comunicació de la commemoració dels 50 anys d’Empuriabrava. Comptem amb tota una oferta d’activitats lúdiques, gastronòmiques, musicals i esportives dignes d’aquest esdeveniment. Creiem que la importància real de la celebració dels 50 anys d’Empuriabrava, rau en el repensament del seu futur i el seu creixement.

El congrés que es farà a l’octubre, amb el suport del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, permetrà un recull de conclusions i la redacció d’un pla operatiu que prioritzi les necessitats bàsiques de la marina i que la situï en el panorama turístic de referència nacional i internacional.

-L’anterior equip de govern els va deixar un pla estratègic pels propers anys. Segueixen les línies o creuen que s’ha de canviar el model?

-El que ens va deixar elaborat l’anterior equip de govern és un Pla de treball per a la dinamització turística a Empuriabrava, que és diferent d’un Pla estratègic. En aquest Pla, es marquen línies, algunes d’elles molt evidents, però cal un pla d’acció per portar-les a terme. Estem acabant de confeccionar un pla d’accions a partir d’aquestes línies bàsiques que reforçarà la promoció turística.

Parlem de destacar la destinació familiar que som, de sol i platja, destinació esportiva i nàutica (un sector que va en augment i cal potenciar com a marina exclusiva del Mediterrani). En l’àmbit esportiu, a més del paracaigudisme, aprofitant l’entorn únic del municipi, disposem d’un escenari excel·lent per practicar la vela, el rem, el kitesurf, el windsurf, etc., tot l’any. Esdeveniments esportius com l’Ironman, la triatló, que estem dinamitzant ja des dels darrers anys, com la mitja marató i la completa. També portem a terme, per primera vegada, el descens de llaüts de rem i la travessa nedant, pels canals, fora de temporada, que contribueixen a posicionar Empuriabrava com una destinació singular per a la pràctica d’aquests esports.

La dinamització del centre històric, la potenciació de visitants de cap de setmana i de proximitat forma part de les actuacions que volem dur a terme.

-La promoció econòmica ha estat un dels pilars d’aquest mandat d’aquest govern. Quines accions es preveuen per aquest 2017?

-Afavorir el comerç de proximitat, fomentar l’associacionisme, realitzar accions de promoció i dinamització comercial, programar accions formatives diverses per a emprenedors, empreses, comerços i desocupats, i fomentar la creació d’empreses amb el servei gratuït d’assessorament a l’emprenedor. Seguim treballant en la prospecció empresarial i en un projecte comarcal de dinamització de polígons d’activitat econòmica donant suport a la creació d’una associació empresarial al polígon industrial El Pla.

En definitiva, apropar els serveis que s’ofereixen des de l’ajuntament mantenint el contacte amb el teixit empresarial del municipi. Aquest contacte directe ens ha de permetre anar programant les diferents actuacions a realitzar.

-L’assignatura pendent, però, continua sent la cohesió del teixit comercial del centre històric. Quina és la fórmula per arreglar les coses?

Els comerciants del centre històric es mostren oberts a treballar i a realitzar accions de dinamització al llarg de l’any. Caldria que l’associació de comerciants es reactivés. L’Ajuntament dona suport a les associacions del municipi, seguim reunint-nos tres o quatre cops l’any per tractar temes diversos i anem establint accions de dinamització. Un clar exemple és el de Sant Jordi, hem programat un cap de setmana especial, ple d’activitats, amb una ruta gastronòmica que combina la cultura i la gastronomia, en la qual participen tots els restaurants.