L'Escola Josep Peñuelas del Río de la Jonquera es defineix com a "Escola de vida i per a la vida" i, a partir d'aquesta idea, treballa en la formació d'alumnes crítics, amb capacitat de ser autònoms i d'autoavaluar-se. Partint d'aquesta premissa, en acabar aquest segon trimestre, els nens i les nenes no han arribat a casa amb les notes convencionals, sinó amb un informe en què ells mateixos hauran anotat quina percepció tenen sobre ells mateixos, sobre el seu comportament i sobre el treball que fan a l'escola i a casa.

"Un dels objectius és que els alumnes siguin conscients de la seva pròpia tasca, dels seus progressos i dels aspectes que necessiten millorar", exposa el mestre Aniol Alsina, en representació de l'equip directiu.

En l'informe, apareix la valoració que fa el mateix nen, però també el mestre aporta les seves observacions, per veure si l'autoavaluació ha estat realista. També les famílies tenen un espai per omplir en aquest document valoratiu. Aquest model s'estén a tots els nivells educatius de Primària, des de 1r fins a 6è.

En Dani, que cursa 6è, explica, exercint de portaveu dels seus companys d'escola, que, a ell, particularment, li ha agradat "poder reflexionar" sobre un mateix. "T'adones què és allò de tu que pots millorar", ha dit.

La Tamara, mare d'un alumne de l'escola, també fa una valoració molt positiva d'aquest nou model d'avaluació: "És molt important que l'escola doni als alumnes l'oportunitat d'expressar-se i de ser autocrítics. És quan escrius sobre tu mateix que t'adones de moltes coses."

En Toni també és pare d'una nena de l'escola i creu que "aquest sistema serà positiu perquè dona confiança als alumnes".

Cristina Ferrarons i Albert Pibernat també són mestres del Josep Peñuelas del Río i ells parlen en nom de l'equip de mestres sobre l'autoavaluació dels seus alumnes: "És un repte nou que porta cap a una millora, en el sentit que els mateixos nens són protagonistes dels aprenentatges i de la seva avaluació, i alhora són crítics amb ells mateixos."

L'equip directiu considera que aquest treball ajuda l'alumne a reflexionar i a verbalitzar el seu propi procés d'aprenentatge.