L'Institut de Vilafant ha posat punt i final al segon trimestre amb una jornada dedicada al Dia Internacional del Poble Gitano. Aquest divendres, 7 d'abril, s'han programat tota una sèrie d'actes commemoratius amb l'objectiu, segons ha explicat el director del centre, Jordi Montero, de fomentar la cohesió social.

L'acte s'ha fet a l'institut a les 13.45 hores, coincidint amb l'últim dia de classe abans de les vacances de Setmana Santa. La comunitat gitana s'ha mostrat molt predisposada a col·laborar en la celebració i l'institut ha comptat amb la complicitat dels alumnes gitanos que han participat d'una forma activa en la difusió de la seva cultura.

Així, ha explicat el sentit d'aquesta diada i alhora han desvetllat quina és la simbologia de la bandera del poble gitano. La comunitat educativa també ha tingut l'oportunitat de conèixer la lletra i la música de l'himne, Gelem gelem.

Bibi, la mediadora de la comunitat gitana, s'ha fet càrrec d'animar les famílies a aportar el seu testimoni. En aquest sentit, la història del poble gitano l'han explicat en primera persona pels mateixos protagonistes. La jornada ha estat molt animada, ja que ha acabat amb música i balls.Una commemoració que es remunta al 1971

Una commemoració que es remunta al 1971

El 8 d'abril es commemora el Dia Internacional del Poble Gitano a tot el món (International Roma Day), per recordar la història del poble gitano i retre homenatge a les víctimes gitanes del genocidi nazi i de diferents persecucions al llarg dels segles. Aquesta data, recorda el Congrés Mundial romaní gitano celebrat a Londres el 8 d'abril de 1971, en el decurs del qual es van prendre decisions molt transcendentals per a aquesta comunitat, tenint en compte que es van instituir la bandera i l'himne gitanos. És per aquest motiu que durant aquests dies, en diferents parts del món, se succeeixen diferents actes commemoratius.

Figueres se suma a la celebració

Figueres se suma a la celebració

Precisament l'Ajuntament de Figueres també s'ha sumat a la celebració del Dia Internacional del Poble Gitano organitzant una sèrie d'actes durant tota aquesta setmana, que inclouen des d'una exposició de dibuixos al Museu del Joguet de Catalunya, una marxa commemorativa, una arrossada elaborada per l'Escola d'Hostaleria de l'Alt Empordà, entre d'altres i com a cloenda les actuacions musicals dels grups: Gipsy, Merkado Negro i Siroco aquest dissabte 8 d'abril, a les 18.00 hores, a la plaça Josep Pla.