El grup municipal d'ERC de Llançà reclama que sigui la ciutadania qui decideixi si la restauració de la Torre de l'Abat i la rehabilitació de part de l'església de Sant Vicenç i de la Capella del Port, ha d'anar a càrrec de l'Ajuntament i, en menor mesura, de la Diputació de Girona. Els republicans exigeixen que se celebri ´una consulta ciutadana´. Cal recordar que, tot i la signatura d'un conveni d'ús entre el Bisbat i l'Ajuntament, les inversions es destinaran a equipaments no municipals. ERC reconeix que és necessari intervenir-hi però, al mateix temps, recorda que ´el Bisbat no hi inverteix des de fa dècades´.

El portaveu d´ERC Llançà, Guillem Cusí, argumenta que ´tot i ser un bé patrimonial d'interès cultural (la Torre de l'Abat), ha de ser el poble qui decideixi si prioritza destinar aquests imports a aquest equipament o, per exemple, a canviar les finestres de l'escola Pompeu Fabra´. Cusí recorda que ´l´ús de la Torre no només comportarà una contrapartida econòmica, també en quedarà coartat l´ús ja que no es pot celebrar cap acte, exposició o visita que no sigui compatible amb la legislació de la doctrina catòlica´.

D'altra banda, el ple llançanenc va aprovar la moció de "Suport al referèndum i al procés constituent" amb els vots favorables d´ERC i del PDeCAT. El vot diferenciat dels membres del nou govern va evidenciar les diferències entre els dos partits alhora que va trencar la disciplina de vot conjunt del propi govern. Durant el ple, Cusí es va dirigir al portaveu socialista afirmant que ´si fos per gent com vostè, els esclaus seguirien sent esclaus i les dones no podrien votar, aquesta és l´actitud del PSC/PSOE. I com va dir Desmond Tutu: Si ets neutral en situacions d´injustícia, has triat el costat de l´opressor!´.

Durant el plenari també es va suprimir, de forma unilateral per part del govern, l´Ordenança Fiscal que regula el preu de l´entrada del Museu de l´Aquarel·la. La regidoria de Cultura ha eliminat aquesta ordenança sense motiu aparent i sense prèvia consulta ni consentiment dels membres del Patronat del Museu. En aquest sentit, Esquerra Llançà reclama que ´es compensi econòmicament al Patronat pels ingressos que no rebran en concepte d´entrades´.

Les mocions i precs presentats pel grup d´ERC van ser aprovats per tots els grups i entre les propostes que van prosperar hi ha l´acollida de refugiats, l´inclusió de la taxa per a l´ús privatiu de les instal·lacions d´energia, la moció per a la sobirania energètica, la moció per aconseguir el desplegament de la fibra òptica, la moció per a l´adopció a l´Ajuntament del salari mínim de 1000€ i la moció per a reclamar la millora del servei i de les instal·lacions de l´estació de Llançà.