Els coneixements en primers auxilis del policia nacional José Ramón van ser decisius perquè una veïna de Figueres, Loli Torres, no morís ofegada per l'obstrucció de la gola amb la seva pròpia llengua. L'agent acabava de sortir del gimnàs -estava fora de servei- quan va veure que una dona estava inconscient a terra, a la vorera, davant la presó vella del carrer Sant Pau. La seva ràpida intervenció li va salvar la vida.

Loli Torres feia estona que deia a la seva amiga Ana Cortés i a la filla d'aquesta, l'Elvira, que no es trobava gaire bé, que tenia la sensació de voler vomitar, però que no podia. Havien passat la tarda d'aquell dilluns 13 de març juntes i, pels volts de les 9 del vespre, l'Ana i l'Elvira van voler acompanyar la Loli a casa seva.

Les tres anaven caminant pel carrer Sant Pau de Figueres i, de sobte, la Loli va comentar que s'estava marejant. Després d'això, només recorda haver-se despertat en una habitació de l'Hospital de Figueres, on li van explicar que havia perdut el coneixement i que un policia "molt guapo" li havia salvat la vida. Quan José Ramón la va visitar a l'habitació, ella va reaccionar amb un ampli somriure.

En aquell parèntesi d'incertesa en què va quedar inconscient, la Loli va estar a un fil de morir. L'Ana i l'Elvira, en veure que es desplomava, la van agafar cadascuna d'un braç i van estirar-la amb suavitat a la vorera: "Vam anar amb molt de compte perquè no es donés un cop a terra". Amb el nerviosisme propi de la situació, la primera reacció de les dues amigues va ser trucar a emergències per demanar una ambulància.

José Ramón treballa a la comissaria de la Jonquera, però, en aquell moment, es trobava fora de servei. Sortia del gimnàs i conduïa el seu cotxe pel carrer Sant Pau quan va topar amb l'escena: una dona es trobava estesa a terra, de caps per amunt, amb símptomes d'inconsciència. Va aparcar i es va apropar a veure què li passava.

"Em vaig posar darrere d'ella, en línia, i vaig veure que presentava símptomes d'obstrucció de les vies respiratòries. Vaig fer-li una primera valoració de consciència, respiració, pols... estava inconscient, però tenia pols", relata l'agent, i continua: "Vaig decidir obrir-li la boca i vaig observar com la llengua li obstruïa la via respiratòria, gemegant i amb símptomes d'asfíxia. Tot seguit, vaig aconseguir posar-li la llengua al seu lloc natural i vaig col·locar la dona en la posició lateral de seguretat, valorant les constants vitals i les vies aèries en espera de l'ambulància."

De seguida, va arribar el Servei d'Emergències Mèdiques, que es va fer càrrec de la situació i de traslladar la dona a l'Hospital de Figueres.

L'agent José Ramón afirma que s'ha adonat de com és d'important la formació de primers auxilis que va rebre quan estudiava a l'acadèmia de policia i les sessions de formació constant que els ofereix el cos. "Aquestes són coses que no penses que hagin de passar mai i, fixa't, un dia descobreixes que poses en pràctica tots aquests coneixements", explica el policia, que s'ha interessat per fer un seguiment de l'estat de salut de la Loli Torres.

Ella, que ja està a casa, assegura que, després del que li ha passat, veu la vida d'una altra manera, amb més optimisme, malgrat un historial mèdic en què figura la seva hipertensió o una afectació al pulmó. "Ara estic de baixa, però tinc ganes de tornar a la feina", afirma la dona, que té 56 anys i treballa a l'ONG Tallers de Figueres, que dona suport i recursos a les persones sense llar.

La Loli mira el policia i li diu: "Gràcies a tu sé que he tornat a néixer. T'estaré agraïda tota la vida." L'Ana i l'Elvira, mare i filla amigues seves, han fet arribar a la comissaria de la Jonquera un escrit en què també agraeixen "l'acció heroica" del policia.

La sol·licitud de la medalla al mèrit policial

La sol·licitud de la medalla al mèrit policial

El gest del funcionari José Ramón ha estat lloat pels seus companys del Cos Nacional de Policia, que consideren que li haurien de concedir la Medalla al Mèrit Policial amb distintiu blanc, un reconeixement a la tasca policial, que li donarà punts durant tota la seva carrera professional a l'hora d'accedir a ascensos o trasllats.

El 3 d'octubre és el dia que la Policia Nacional celebra la festa del seu patró, els Sants Àngels Custodis, amb un acte protocol·lari en què es concedeixen les distincions al mèrit policial