Juan Manuel Montilla, conegut popularment com El Langui, és cantant, escriptor i actor i és el creador i l'intèrpret de la campanya de comunicació social de Mediaset Se buscan valientes. La seva ponència, en la primera jornada de Figueres Talent, que s'ha celebrat aquest dijous, 30 de març, va generar molta expectació infantil i juvenil i, precisament, bona part del públic de l'Auditori dels Caputxins estava representat per nens i joves, que, de forma espontània, van plantejar-li algunes preguntes.

El Langui va parlar de la seva experiència, sobre com de petit tenia el somni de convertir-se en un gran jugador de futbol, sobre com d'important ha estat per a ell estar acompanyat de bons amics i de professors que sempre l'han fet sentir que era "un més" i, també, va voler desmentir informacions d'alguns mitjans de comunicació que han dit d'ell que va ser víctima de l'assetjament escolar. "Això no és cert. Jo no vaig patir mai assetjament escolar perquè estava envoltat de valents", va decretar.

Un dia es va adonar que s'havia de treure el vendatge dels ulls, que aquell somni de ser futbolista era irrealitzable, i va descobrir la música, el hip hop, el rap... i va recordar que entre la música que li agradava escoltar hi havia un grup de Girona, Geronación, un dels components del qual, casualment, es trobava entre el públic, treballant en la documentació gràfica de Figueres Talent, el prestigiós fotògraf gironí Eddy Kelele.

Va arribar el torn de preguntes i, d'entre totes les intervencions, destaquem el testimoni valent d'un nen que des de les últimes fileres es va presentar com a Ariel. El nen va relatar com de malament s'ha sentit sempre perquè tothom riu del seu nom, perquè li diuen Sirenita o la marca d'un detergent. El Langui es va posar en la seva situació i li va dir que, a vegades, és bo riure's d'un mateix, que hi ha companys que fan bromes per divertir-se però en cap cas per fer mal. "T'has rigut tu algun cop d'algun company?", va preguntar-li el cantant i actor, a la qual cosa el nen va dir que sí. Aleshores, el ponent va fer referència a una part del seu rap que diu: "No confundas una broma con llegar al desfase." I, en aquest sentit, va llançar un missatge a l'Ariel i, a altres nens que puguin sentir-se com ell, perquè estiguin alerta si les bromes passen de ser divertides a ser malèvoles.

Canvi de registre. Figueres Talent es presenta com un espai de transmissió de coneixement i d'aprenentatge de la mà d'experts de diferents àmbits professionals, que dialoguen sobre aquells temes que més dominen. L'enòloga Anna Espelt i el sommelier Roger Viusà van rellevar El Langui en l'escenari dels Caputxins per entaular una conversa «De tu a tu», el nou format de Figueres Talent. La seva ponència girava a l'entorn del vi i del territori, i seguint aquest fil van parlar de com influeixen el clima, el paisatge, la tramuntana i el caràcter empordanès en aquest producte. Anna Espelt va dir que els enòlegs són artesans i Roger Viusà va anotar que els enòlegs són artistes. Per als dos, però, "els nostres vins" han de transmetre què es l'Empordà, i gaudir-ne.

El següent diàleg «De tu a tu» el van protagonitzar la cuinera Ada Parellada i la presidenta de l'Associació Espigoladors Mireia Barba, des del seu vessant de persones sensibilitzades amb el reaprofitament alimentari i la lluita contra el malbaratament de menjar. Les dues ponents van convèncer l'auditori de com d'important és millorar les nostres pràctiques de consum i els nostres hàbits a l'hora de planificar els àpats per tal de no llançar tants aliments. I no es referien només a l'àmbit domèstic, sinó també als restaurants, als supermercats, a les escoles i a centres residencials o hospitalaris.

La darrera intervenció de la primera jornada de Figueres Talent va reunir a l'escenari dos especialistes del Big Data: el fundador i director de Carto, Sergio Álvarez, i l'expert en Internet i transformació digital Genís Roca. Tant l'un com l'altre van coincidir a dir que "la tecnologia està aquí per fer-nos la vida molt millor, però n'hem de fer un ús responsable". Sergio Álvarez va desvetllar les habilitats tecnològiques que tenen les empreses i els governs de capturar dades personals. "No les haurien de capturar, les haurien de merèixer", va anotar. I Genís Roca va sorprendre el públic amb anècdotes relacionades amb la gran facilitat que tenen les empreses per saber coses de tu, a partir d'aquest nou fenomen que és el Big Data. Va explicar com un seu amic va rebre un sms d'una companyia d'assegurances just en el moment en què es trobava dalt del Pedraforca practicant alpinisme.

Les conferències es van succeir a un ritme àgil i amè, amb el complement dinamitzador de les aportacions i les preguntes que feia el públic, tant el presencial com el que seguia la sessió per streaming, a través de missatges de Twitter que apareixien reflectits a la pantalla de l'escenari, just darrere dels ponents.

La primera jornada de Figueres Talent la va tancar l'actuació en directe de Lakaste, que va interpretar la cançó Els prats verds.

Un grup d'estudiants de 4t d'ESO de les Escolàpies Figueres participa d'una forma activa, un any més, en aquesta proposta cultural assumint les funcions de l'staff organitzatiu.

Aquest divendres, 31 de març, l'esdeveniment continua amb els diàlegs «De tu a tu» de Francesc Mateu i Òscar Camps sobre cooperació; Miquel Àngel Oliva i Vicenç Asensio sobre creativitat; Albert Bosch i Emma Roca sobre reptes personals; Lluís Galter i Jonàs Sala sobre projectes culturals, i Lluís Marquina, Anna Maria Sánchez i Francesc Farrés sobre robòtica, tot a partir de les 18.00 hores a l'Auditori dels Caputxins.