A l'emblemàtic plàtan centenari de la plaça Major de Vilafant li falta vitalitat i, per aquesta raó, està sent sotmès a un tractament per salvar-lo. Batejat amb el nom de l'Arbre de la Llibertat, s'ha convertit en un símbol del municipi. Els jardiners municipals es van mostrar preocupats fa uns mesos per la seva salut i el regidor Francesc Marín, responsable de la gestió de Via Pública, va autoritzar que s'intervingués per donar-li força. Tothom és conscient, però, que sobre el vell arbre pesen massa anys (ja té uns 110 anys).

Enfortir el sistema radicular

Com a tractament, se li està subministrant abonament orgànic. Es tracta d'un granulat i d'una barreja de substrat que ha de servir per enfortir el sistema radicular del plàtan. Al mateix temps, com ha explicat el regidor Francesc Marín, "s'han injectat al sòl àcids húmics i fúlvics, per establir els elements al sòl i a continuació injecció d'aminoàcids i quelats".

Una altra mesura que s'ha tingut en compte a l'hora de tractar l'arbre ha estat evitar la seva poda, perquè podria ser una acció agressiva per a ell en vista el seu estat tan delicat.

"Ara mateix, ens trobem en un període d'observació de l'arbre de la plaça, per veure quin és el resultat del tractament i si la resposta és beneficiosa per a ell", ha assenyalat el regidor de Via Pública.

Arbres a tot el terme municipal

Arbres a tot el terme municipal

Vilafant és un poble molt sensibilitzat amb la cura dels seus parcs i jardins, i alhora, d'un temps ençà, ha fet una aposta perquè també els arbres estiguin molt presents en tot el municipi. "Actualment, estem fent una plantació d'arbres en tot el terme municipal de Vilafant. El nombre d'exemplars plantats i de reposicions és d'uns setanta arbres en tot el poble. També cal dir que, al llarg del 2016, es van plantar i fer reposicions de seixanta-quatre arbres; mentre que l'any anterior, el 2015, se'n van plantar o bé reposar un total de cinquanta-dos."

Un arbre patrimonial afeblit per la longevitat

Un arbre patrimonial afeblit per la longevitat

Com recull la història de Vilafant, el segle XX començava al poble amb un fet important. L'any 1904 es va plantar el primer Arbre de la Llibertat al mig de la plaça Major. Amb motiu d'aquest fet, el poble va celebrar una gran festa, amb recitals de poesies, cants i discursos, tots dirigits a enaltir l'arbre.

L'acte es va immortalitzar amb una fotografia que tenien penjada al menjador totes les cases del poble. Aquell exemplar de plàtan es va substituir per un altre entre el 1907 i el 1908, i des de llavors ha perdurat i sobreviscut, si bé actualment la seva longevitat l'està afeblint. Durant dècades, el frondós plataner ha estat testimoni de moltes festes, d'esdeveniments especials, de fets que ja són història i, sobretot, del pas del temps.