Aquest dilluns s'ha celebrat el taller públic deliberatiu previst en el procés de pressupostos participatius de l'Ajuntament de l'Escala, en què els ciutadans havien de prioritzar entre les propostes que es van presentar a la primera fase de cara a decidir les que finalment se sotmetran a votació popular.

Les deu amb una major puntuació van ser, per aquest ordre: Millorar la il·luminació de més passos de vianants; fer una xarxa separativa d'aigües negres i plujanes a l'entorn dels carrers perpendiculars al passeig marítim; adaptar l'accés a platges per a persones amb mobilitat reduïda; arreglar voreres a la zona de Riells de Dalt Residencial; Adequar el recorregut per arribar a peu o en bicicleta de Riells de Dalt a l'escola l'Esculapi; millorar l'entorn del mirador i la torre de Punta Montgó; arreglar voreres a l'avinguda Girona i el carrer Enric Serra; habilitar un servei de dutxes per a persones amb situació d'exclusió social; instal·lació, com a prova pilot, d'enllumenat públic que funcioni amb energia solar en punts de difícil connectar a la xarxa, com pot ser l'accés a Cinc Claus; millorar enllumenat del carrer Francolí.

Els propers dies s'actualitzarà la web participacio.lescala.cat amb els resultats complets de la priorització de les 55 propostes que van passar al taller i la seva puntuació. També es marcarà properament quina és la línia de tall del nombre total de propostes que passaran a votació popular (es preveu el mes de maig), que amb tota probabilitat seran més que les deu primeres.

Una quarantena de persones van assistir a aquest taller públic obert a tots els ciutadans. Es van dividir en grups per tal de prioritzar de forma col·lectiva (s'havien de posar d'acord tots els membres de la taula, puntuant del 0 al 10), entre les propostes presentades (les 55 estaven comprimides en 42 opcions, donat que hi havia propostes iguales o complementàries).

"Estem molt satisfets de l'evolució que ha tingut fins ara aquest procés, des de la presentació d'un total de 176 propostes a la primera fase per part dels ciutadans a com ha anat aquest taller participatiu, en què hi han assistit persones que representen diferents sensibilitats, amb gent jove, gent gran, membres d'entitats... una cosa que enriqueix el debat i que entenc que és molt positiva", remarca l'alcalde de l'Escala, Víctor Puga, el qual expressa "un agraïment a tots els que han participat en aquestes dues primeres fases, així com a tots els que estan treballant en aquest procés, en especial al Síndic de Greuges Municipal".

També es va aprofitar el taller per demanar als assistents quin seria el seu ordre de prioritats respecte a quatre projectes de vies estratègiques que es van presentar com a proposta a la primera fase, però que van haver de ser descartats pel fet de superar els 100.000 euros de límit per projecte que marcaven les bases. El consistori entenia que era interessant saber quin seria l'ordre de prioritats per si en un futur es poden tirar endavant fora de les inversions dels pressupostos participatius. En aquest sentit, el resultat d'aquesta priorització va ser, per aquest ordre, el carrer de Gràcia, l'avinguda Ave Maria, el camí Ample i la millora del passeig Lluís Albert per tal de continuar el carril bici que ara finalitza a l'avinguda Ave Maria.

El procés

La primera fase dels pressupostos participatius del 2017 va rebre un total de 176 propostes. D'aquestes un 60% complien amb les bases del procés i o bé van ser debatudes en el taller participatiu o bé ja han estat assumides directament per l'Ajuntament perquè ja les tenia pressupostades, ja s'hi estava actuant o es faran igualment perquè ja estaven en estudi o previstes.

La comissió tècnica encarregada de la validació de les propostes rebudes en va descartar un total de 68. En termes generals, un 31% va ser pel fet de no correspondre al capítol d'inversions, un 30% per no ser compatibles amb la normativa vigent i/o no ser de competència estrictament municipal, un 21% per superar els 100.000 euros de límit i el 18% restant, per altres motius, fonamentalment perquè requereix el pagament de contribucions especials o per manca de concreció de la proposta. A més, hi havia les propostes de vials estratègics que s'han prioritzat, però que no formen part de les inversions d'aquest any.

Mitjançant aquest procés de pressupostos participatius es decidiran inversions per valor de 400.000 euros.