El delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús, acompanyat pel president del Consell Comarcal de l´Alt Empordà, Ferran Roquer, han visitat aquest migdia les obres de construcció del nou CTR (Centre de Tractament de Residus) de l'Alt Empordà, que ja estan arribant a la seva recta final. L'objectiu de la visita, durant la qual han estat acompanyats pels tècnics que dirigeixen l´obra i per tècnics de l´administració comarcal, es va centrar en conèixer de primera mà aquest equipament que entrarà en funcionament l'estiu vinent. També els ha acompanyat en el recorregut l'alcaldessa de Pedret i Marzà, Natàlia Amiel, tota vegada que les instal·lacions estan situades en el seu terme municipal.

Durant la visita a l´obra es va poder veure la maquinària que treballarà en el procés de tractament de la fracció resta, així com el funcionament que tindrà la nau de tractament. En total, es tracta d´un equipament de més de 18.000 m2 preparats per a gestionar les escombraries de fracció resta i orgànica de la comarca, situats al costat de l'abocador de Pedret i Marçà. Tot i que la finalització de les obres es pot dir que pràcticament ja està acabada, es requereix d'un període de proves per a comprovar el bon funcionament de tot el procés, i, per tant, no serà fins al mes de juny del 2017 que les plantes de tractament puguin operar amb normalitat.

La planta de fracció resta tractarà 60.000 tones anuals mitjançant un sistema mecànic i biològic que permetrà separar materials valoritzables. Això, però, no evitarà que els altempordanesos hagin de separar les escombraries a casa prèviament, com s'ha fet fins ara, en paper i cartró, envasos lleugers i envasos de vidre. Aquest any apareixerà a diversos municipis un nou contenidor marró a la bateria de contenidors actuals, on s'hauran de dipositar les restes orgàniques. Aquestes restes seran tractades a la planta de fracció orgànica, que podrà gestionar fins a 10.000 tones l'any, permetent la seva recuperació en forma de compost.

A la planificació del CTR també s'ha inclòs un circuit de visites. Entre altres, els escolars de la comarca podran visitar les instal·lacions, durant el proper curs, veient totes les parts del procés de tractament de les deixalles i prenent consciència de l'impacte que generen els residus. Cal recordar que el CTR inclourà també de la deixalleria comarcal, la planta de desballestament de voluminosos i el centre administratiu i d'educació ambiental, els quals formen part del projecte tècnic que s'aprovarà en el ple que celebrarà el Consell Comarcal aquest dimarts i que es construiran durant el 2017.