La Fundació MONA va néixer al 2001, l’any en que rescatàvem en Toni, en Marco, en Charly i els seus companys, antigues “estrelles” del món de l’espectacle retirades. Un grup de ximpanzés en condicions deplorables, tancats durant 8 llargs anys a un camió dins de gàbies amb prou feines més grans que ells. La seva situació atroç va ser el detonant que em va fer lluitar pel naixement d’aquest projecte i amb l’ajuda de moltes persones excepcionals que van col·laborar amb el seu esforç i de WSPA, que va aportar els fons inicials per a crear el santuari, es va fer realitat.

Ja han passat més de 16 anys de l’inici de les activitats de la Fundació MONA, i d’aquell primer rescat que encara tinc gravat al cap i recordo amb especial intensitat. Avui, en Toni, en Charly i en Marco no només comparteixen un trist passat, comparteixen també un present feliç i un futur esperançador.

Però, malauradament, són molts els primats que continuen patint sols, privats de llibertat, explotats, vivint en condicions lamentables... i no ho podem i no ho volem permetre. La Fundació MONA vol ser la solució per a aquests primats que malviuen en penoses condicions i per això, al llarg d’aquests anys, hem anat establint tres pilars fonamentals sobre els que s’assenta el nostre projecte: rescat i rehabilitació, recerca etològica i educació.

La Fundació MONA inicia una nova etapa, que serà transcendental en els propers anys.

Ara ens trobem en que l’espai cedit per l’Ajuntament de Riudellots de la Selva, a qui estem profundament agraïts, no ens permet portar a terme nous projectes ni continuar ajudant a tots els primats que ho necessiten. És per això que per tal de continuar endavant, hem de buscar una nova ubicació.

Tenim un projecte ambiciós i volem fer realitat el somni de ser la solució per a tots aquells primats que avui dia estan a l’espera de la nostra ajuda. El centre actual se’ns ha quedat petit i durant aquest temps han canviat les regulacions que afecten el terreny on estem, fet que ens impedeix edificar o construir noves estructures. Això afecta tant al nombre d’animals que podem rescatar, com a totes les altres activitats igualment importants que es desenvolupen al centre, com són les educatives i de formació.

Com serà el nou centre?

Requereix com a mínim 10 hectàrees de terreny que tingui aigua potable i electricitat. Edifici pioner, dissenyat amb criteris d’eficiència energètica i sostenibilitat: per una banda es minimitza el consum mitjançant solucions passives (coberta vegetal de l’edifici per millor aïllament, aprofitament de la ventilació natural, orientació solar adequada), alhora que s’hi inclouen criteris d’alta eficiència (energia geotèrmica, captació solar, aprofitament d’aigües pluvials).

Compta amb instal·lacions per a poder continuar rescatant i mantenint de per vida a més ximpanzés i macacos i a d’altres espècies de primats. Aules d’estudi i sala d’actes. Zones adaptades per a que les visites guiades tinguin poc impacte al dia a dia dels primats.

On ens traslladem?

Per a nosaltres és important quedar-nos per aquesta zona i instal·lar-nos no gaire lluny de Girona, sobretot per la vinculació que hem creat amb la Universitat, amb el Màster de Primatologia que impartim conjuntament.

Quan ens traslladem? Primer hem de trobar la nova ubicació i a partir d’aquí desenvolupar el projecte que ja tenim dissenyat. Per això fem aquesta crida, per fer pública la nostra recerca de uns nous terrenys per establir el projecte.

Aquells interessats a presentar-nos un terreny, es poden adreçar a info@fundaciomona.org, o al 972 477 618.

Èxits en aquests 16 anys

  • 30 primats rescatats i allotjats.
  • 70 col·laboracions amb altres casos de reubicacions i rescats.
  • 500 aparicions en mitjans nacionals i internacionals per denunciar la problemàtica.
  • 90.000 persones que han fet les nostres visites guiades educatives, de 42 països diferents.
  • 14.000 estudiants, des de P3 fins a universitat.
  • 2000 persones que s’han format a través dels nostres cursos, postgrau i màster en primatologia que impartim a la UdG, l’únic a tot l’Estat.
  • 64 publicacions científiques i presència als principals congressos de primatologia amb més de 100 presentacions.
  • 9 projectes de recerca finançats.
  • 56 noves empreses col·laboradores.
  • 2.300 socis, padrins i col·laboradors.
  • 300 voluntaris que han vingut d’arreu del món (23 nacionalitats diferents) i s’han entregat al projecte.