Roses va acollir el 1983 les primeres Jornades dels Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya. Han passat trenta-quatre anys d'aquella primera edició, i un altre municipi de l'Alt Empordà, Figueres, ha acollit la darrera jornada de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya, amb actes al Servei Educatiu de l'Alt Empordà i a l'Escola Parc de les Aigües.

Els seus impulsors consideren que el 2017 és un any educativament parlant molt important per a la història de Catalunya, pel que fa al paper sacsejador de l'educació, la innovació, l'Escola Nova 21, el debat "Ara és demà" i el paper dels moviments de renovació.

Figueres i l´Alt Empordà no podien quedar al marge d'aquest debat. I, per això, el recentment creat Moviment de Renovació Pedagògica de l'Alt Empordà ha assumit la tasca d'amfitrió en les jornades per analitzar el debat educatiu. Les jornades s'han celebrat el 10 i l'11 de març a l'entorn de "La transformació educativa".

El primer dia, a la seu del Servei Educatiu de l'Alt Empordà, els professionals de la docència van poder gaudir d'un col·loqui sobre temes d'actualitat del món de l'educació amb la participació de Rosa Gibert i Moisès Esteban i moderat per Xavier Serra Besalú.

El segon dia, a les instal·lacions de l'Escola el Parc de les Aigües, es van portar a terme tres taules de treball, on prop d'una cinquantena de professionals del món de l'educació va debatre i treballar sobre la pròpia organització i sobre el model educatiu que necessita el país.