La Demarcació del Col·legi de Geògrafs a Catalunya s'ha posicionat a favor de l'establiment d'un cànon que gravi la concentració de parcs eòlics per afavorir iniciatives de desenvolupament econòmic i social als municipis rurals que els acullen tal i com sol·licita l'Associació de Municipis Eòlics de Catalunya (AMEC). Per als geògrafs resulta sorprenent que, a diferència d'altres comunitats de l'Estat espanyol, Catalunya encara no disposi de cap norma que reguli amb criteris compensatoris els impactes negatius de les centrals eòliques en termes ambientals, paisatgístics o acumulatius entre d'altres. Un fet que situa els pobles en situació de "desigualtat, feblesa i inseguretat" a l'hora de negociar els convenis basats en la bona voluntat davant de les empreses promotores. El Col·legi de Geògrafs creu que la normativa afavoriria un major equilibri territorial i una redistribució més justa de l'explotació del recurs natural que és el vent.

Segons els geògraf, aquest escenari de buit de regulació provoca que les possibles mesures compensatòries per la concentració de parcs depenguin dels acords de bona voluntat que puguin establir les parts, tenint en compte que els pactes tenen lloc entre municipis petits i amb pocs recursos i les promotores, sovint integrants de "potents conglomerats econòmics". En aquesta línia, l'AMEC, que aplega el 80% de municipis eòlics catalans, reclama una normativa catalana per compensar les "externalitats negatives" dels impactes ambientals i paisatgístics de la concentració d'instal·lacions als sues termes municipals.

Un cànon que representaria una mitjana de l'1,5% de la facturació de les empreses, que s'aplicaria de forma progressiva, en funció de les dimensions de les centrals, i del qual en quedarien exemptes les instal·lacions de petites dimensions i les d'autoconsum. Els recursos ajudarien a nodrir un fons compensatori al medi rural per promocionar iniciatives de reactivació econòmica i social davant l'envelliment i despoblació d'aquestes zones; finançar estudis sobre l'eficiència energètica, l'autoconsum, la reducció d'impactes ambientals de la producció eòlica, a més de recerca, desenvolupament i innovació; així com formació, difusió i sensibilització.