El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha afirmat aquest divendres, 10 de març, a Figueres, durant la celebració de la Festa Patronal dels Bombers que "necessitem que els Bombers continuïn sent un cos modern i preparat per afrontar els reptes del segle XXI en la gestió de tot tipus de desafiaments, particularment els incendis forestals".

Acompanyat del conseller d'Interior, Jordi Jané, el cap de l'Executiu ha encapçalat l'acte de lliurament de les Medalles d'Honor, mencions honorífiques i felicitacions del Cos de Bombers de la Generalitat, que s'ha fet amb motiu de la seva Festa Patronal. Els guardons distingeixen la trajectòria dels membres del Cos de Bombers en funció dels anys d'antiguitat i dels serveis excepcionals realitzats. Enguany se n'han lliurat un total de 479.

El cap del Govern ha destacat la importància que Catalunya hagi acollit per primera vegada la 14a Cimera Mundial de Seguretat en Incendis Forestals (International Wildland Fire Safety Summit), una trobada celebrada a Barcelona a la qual van assistir prop de 300 persones, entre elles els màxims responsables d'emergències forestals dels Estats Units, Israel, Austràlia, Portugal, Nova Zelanda, Regne Unit, Itàlia, Dinamarca i Espanya.

Una trobada, ha dit el president, que situa Catalunya com "el referent mundial en la gestió d'incendis forestals" i que "forma part de l'exigència que tenim com a país, com a Administració i com a forestals". "La nostra participació de la resolució dels problemes que té el món comença a casa, al nostre espai, que ens van llegar els nostres avantpassats i que tenim el deure de llegar als qui ens han de succeir", ha dit.

Durant l'acte, el president de la Generalitat ha expressat en nom del país la seva "gratitud i orgull" als bombers i voluntaris i, de manera especial, als que han estat distingits avui. S'ha referit a les medalles a les persones que van actuar en l'accident de Freginals, i ha "agraït enormement la professionalitat que van demostrar Bombers, policies locals, Mossos, Serveis d'Emergències, tothom, per donar resposta a unes famílies que estaven trencades".

Carles Puigdemont ha posat en relleu el "compendi de valors" que porten a una persona a dedicar-se a aquesta professió, que, ha dit, "és fruit d'una vocació, però també d'un compromís i una consciència del que comporta el servei als altres". "Avui hi ha gent aquí i arreu que és viva gràcies a vosaltres", ha subratllat.

El conseller Jané també ha fet un reconeixement a tots els bombers i ha expressat la seva "felicitació i agraïment a tots els cossos que vetllen per les emergències". "Els bombers són persones que ens ajuden sempre, en un any han fet 63.672 actuacions en tots els àmbits i també són cossos de referència al món" ha afegit.

Jané també ha destacat la importància del Pla estratègic dels bombers i ha subratllat l'excel·lència i la voluntat de servei d'aquest cos. "És un orgull tenir els bombers que tenim", ha remarcat.

A més del president i del conseller, en l'acte també han intervingut el sub-director general Operatiu de la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments (DGPEIS), Albert Vilanova; l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, i el sergent cap del Parc de Bombers de Banyoles, que ha parlat en nom de tots els guardonats, Joan Solé. A l'acte també han assistit el delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús; el secretari general del Departament d'Interior, Cèsar Puig, i el director general de la DGPEIS, Juli Gendrau, entre d'altres autoritats.

En el decurs de la cerimònia s'ha presentat l'himne del Cos de Bombers de la Generalitat, composat per Jesús Acebedo, músic i operador de la Sala Central de Bombers.

Distincions

DistincionsDurant la cerimònia, s'han lliurat 365 medalles d'Honor. A més, el Departament d'Interior ha lliurat distincions amb mencions, felicitacions i medalles d'honor per serveis excepcionals. Aquestes medalles estan adreçades a aquelles actuacions en serveis que van anar un pas més enllà, amb un altíssim nivell de professionalitat, dedicació i compromís.

Les mencions honorífiques i les felicitacions es lliuren a diverses persones i institucions externes per agrair la seva especial col·laboració amb el Cos de Bombers de la Generalitat. S'han concedit un total de 43 mencions honorífiques i 41 felicitacions per reconèixer trajectòries professionals i 30 medalles d'Honor per Serveis Excepcionals.

En aquest sentit, pel servei i la professionalitat amb què es va treballar en l'accident de trànsit mortal que hi va haver a l'autopista AP-7 a Freginals, on van perdre la vida 13 estudiants, s'han atorgat a títol col·lectiu 23 medalles d'Honor, 24 felicitacions i 13 mencions honorífiques.

Aquest reconeixement s'ha donat als bombers que van intervenir en aquest servei (dels parcs d'Amposta, l'Ametlla de Mar, Ascó, Gandesa, Tortosa, Ulldecona, Falset i Reus), a personal de la Regió d'Emergències de Terres de l'Ebre, operadors del Control Central de la RE de Terres de l'Ebre, personal del GEM (Grup d'Emergències Mèdiques) i d'altres cossos, com ara el SEM (Sistema d'Emergències Mèdiques), Mossos d'Esquadra, Policies Locals de d'Amposta, Ulldecona i Tortosa, Direcció General de Protecció Civil, Creu Roja de Catalunya, Vigilància de la Salut i el gabinet de comunicació del Departament d'Interior.

Felicitacions

FelicitacionsS'ha lliurat una felicitació col·lectiva als nou bombers del parc de Lleida pel rescat de tres dones i dos menors atrapats pel fum d'un incendi d'habitatge a la ciutat de Lleida.

D'altra banda, també s'ha atorgat una felicitació als 12 bombers que, per la seva dificultat, van intervenir en un accident de trànsit amb tres vehicles implicats.

Medalles d'Honor per serveis excepcionals

Medalles d'Honor per serveis excepcionalsFinalment s'han lliurat les medalles d'Honor que reconeixen aquells serveis excepcionals duts a terme per Bombers amb un alt grau de compromís i professionalitat.

Els bombers Òscar López i Raúl Acezat del parc de Sant Feliu de Llobregat han rebut la medalla d'honor pel salvament de dues víctimes en un incendi d'habitatge a Olesa de Bonesvalls, on van patir cremades de primer grau.

D'altra banda, s'han lliurat medalles d'honor a tres Bombers del GRAE-Subaquàtic (Grup d'Actuacions Especials) del parc de Cerdanyola del Vallès, pel salvament dels 8 tripulants d'un veler encallat a causa d'un avaria mecànica al davant del Port del Masnou, amb mala mar i amb condicions meteorològiques adverses. Aquests tres GRAE són: Marc Tolosa, Alex Domenech i Gerard Castellà.

Finalment, s'han atorgat dues medalles d'Honor als bombers GRAE del parc de la Seu d'Urgell, Marc Sabata i Ildefons Valls, així com dues Mencions Honorífiques al pilot i a l'operador de vol d'helicòpter, José Nicolàs García i Lluís Tomàs, respectivament, pel rescat de 21 persones al Barranc de Gurb. Nou d'aquestes persones van haver de ser rescatades amb helicòpter sota unes condicions meteorològiques molt complicades a causa del fort vent i les tempestes properes a la zona. Mencions Honorífiques

Mencions HonorífiquesDestacar la Menció Honorífica a Jordi Leandro, de BASF espanyola SL, per la seva constant col·laboració, al llarg dels darrers 30 anys, amb els Bombers de la Generalitat de Catalunya i per haver fomentat i participat en la realització d'una innumerable relació de cursos relacionats amb les intervencions químiques i aspectes derivats. Ha estat, a més, un gran impulsor d'un camp de maniobres a les instal·lacions del centre de producció integrat de Tarragona, destinat a camp d'entrenament dels bombers per intervencions amb fuites d'amoníac i altres gasos inflamables.

D'altra banda, també s'ha lliurat una menció honorífica al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya pel seu treball desenvolupat en matèria de prevenció de grans incendis forestals. Per la tasca duta a terme en l'àmbit de la modelització d'incendis tipus, determinació d'una metodologia per localitzar punts estratègics de gestió segons el comportament del foc, estudi i difusió de l'ús i efectes del foc prescrit com a eina de gestió forestal.

Durant l'acte, el nen que es va perdre durant la nit de cap d'any quan es trobava amb la seva família a una casa rural de Camós, ha lliurat la menció honorífica als bombers que el van rescatar.

Més de 4.000 bombers i 149 parcs

Més de 4.000 bombers i 149 parcsCatalunya disposa de més de 4.000 bombers, entre funcionaris i voluntaris, i 149 parcs a tot el territori. L'any passat es va aprovar el Pla Estratègic dels Bombers 2017-2022 per actualitzar aquest Cos a nivell de recursos humans, infraestructures, vehicles, vestuari i els parcs de bombers.

El llistat dels guardonats.