Els Bombers de la Generalitat del Parc de Figueres s'han desfogat aquest divendres, 10 de març, reivindicant les necessitats que tenen davant les dues autoritats que han assistit a l'esmorzar que han muntat. Són Juli Gendrau, el director general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvament, i Albert Ballesta, el director del Servei Territorial d'Interior a Girona. En el pati del parc, s'han col·locat pancartes de protesta, com una en la qual es podia llegir: "Us hauria de caure la cara de vergonya. -hores extres i +bombers nous. On és la reforma del parc que vau prometre el 2015? Necessitem més formació."

L'esmorzar s'ha fet coincidir amb la celebració del patró dels bombers, una festivitat que ha convertit Figueres en capital del lliurament de medalles i distincions. L'acte l'encapçala, aquest mateix divendres al matí, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el qual també havia estat convidat a l'esmorzar, però que ha declinat ser-hi.

Entre les queixes dels Bombers, que ha traslladat a les autoritats el caporal Ramon Montané exercint de portaveu del cos, hi ha la falta d'un protocol d'actuació i la falta de formació continuada per a la intervenció en emergències en el túnel ferroviari transfronterer del TGV.

"A causa de les particularitats de la infraestructura, el 2010 es va dotar el parc de Figueres amb un camió bimodal, especial per atendre els sinistres que hi puguin ocórrer. Alguns bombers vam rebre formació d'urgència perquè havíem de participar en els simulacres que es van fer poc abans de la inauguració. Des de llavors, arrosseguem mancances en la gestió del risc d'aquesta infraestructura", exposa Ramon Montané, el qual hi afegeix que a part de la falta d'un protocol d'intervenció i de la falta de formació adequada, tampoc les eines que s'han proporcionat als bombers són les adequades.

Els bombers han denunciat públicament la mancança de personal. "Només som cinc bombers de guàrdia, quan hauríem de ser set, tenint en compte que tenim 40 municipis de primera sortida del parc de Figueres, que representen un total de 75.000 habitants. Només cinc bombers de guàrdia és insuficient", ha criticat el caporal.

Juli Gendrau ha explicat, en aquest sentit, que cal esperar la incorporació de "noves fornades" per començar a plantejar-se on cal cobrir necessitats, ja que la petició no és exclusiva del parc de Figueres. "Ara en tenim 153 a l'acadèmia i esperem poder obrir un concurs, si disposem de pressupost, per a 150 més. A partir d'aquí, ens podrem començar a fer el plantejament de les necessitats de fer créixer mínims en alguns parcs", ha anotat el director general dels Bombers.

Un altre dels punts de llança de les queixes dels Bombers ha estat la precarietat infraestructural de les instal·lacions del parc. "Cal una reforma, cal una millora, cal actuar en aquest parc i, per tant, s'ha engegat una maquinària, i s'ha accelerat, perquè es pugui treure a concurs la licitació de les obres, que s'acaba d'anunciar", s'ha felicitat Gendrau.

Els bombers de Figueres han reclamat que es reconegui tres efectius del cos jubilats als quals no se'ls ha concedit medalla i que la mereixen, com ha comunicat el bomber Josep Ferrés a Gendrau i Ballesta. Els tres bombers mereixedors de la condecoració són Josep Martínez, excap del parc de Figueres, Antonio del Fresno i Joan Torrent.