Elena Juanola Pagès (Maçanet de Cabrenys, 1959) ha estat nomenada nova directora de l'Institut Català de Seguretat i Salut Laboral del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. És llicenciada en Medecina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Màster en Salut Pública per l'Escola de Salut Pública de la Universitat Lliure de Brussel·les, Elena Juanola té el títol d'especialista de Medicina de treball i ha fet cursos superiors de prevenció de riscos laborals especialitzats en seguretat en el treball i d'higiene industrial.

Des de juny de 2008 fins l'actualitat desenvolupa la seva activitat professional a l'Institut Català de Seguretat i Salut Laboral del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

Pel que fa a la seva trajectòria professional, des de 1991 fins 2008 va treballar al Centre de Seguretat i Salut Laboral de Barcelona pertanyent a la Generalitat, i, anteriorment, al Centre de Salut Laboral de Barcelona Activa.

Elena Juanola ha participat en l'elaboració d'estudis, anàlisis, guies, i monogràfics publicats sobre assumptes relacionats amb la seguretat i salut laboral, a més de impartir cursos i seminaris sobre aquestes matèries.

El nomenament d'Elena Juanola és un nou pas que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies fa per reforçar l'organització de l'Institut Català de Seguretat i Salut Laboral amb l'objectiu d´incrementar el suport als agents implicats en la millora de les condicions de treball i en la reducció dels danys a la salut de les persones treballadores derivats de l'activitat professional

El setembre de l'any passat, el Departament va anunciar que amb la creació del nou Institut Català de Seguretat i Salut Laboral (ICSSL) la Generalitat es dotava d'una nova estructura d'Estat, ampliant les seves competències, funcions i objectius a assolir respecte de l´antic Institut.