El Departament d'Agricultura tem que la detecció de grip aviària a les comarques gironines i al Vallès Oriental faci baixar les exportacions de carn i ous. La directora general d'Agricultura i Ramaderia, Teresa Masjuan, ha recordat que aquesta setmana han començat a aixecar restriccions en algunes explotacions i que això és un símptoma que s'està tornant "a la normalitat" en relació al primer focus, originat per una cigonya als Aiguamolls de l'Empordà.

Tot i que s'acabin aixecant totalment les restriccions i es declari la zona lliure de grip aviària, Masjuan ha ressaltat que les exportacions poden acabar ressentint-se perquè cada país defineix el temps que ha de passar abans de tornar a comprar carn d'au, ous i ous incovables catalans. "L'impacte econòmic que també ens preocupa de la influença és el que pot tenir en la comercialització a països tercers, per això la Unió Europea i tot plegats hem de fer feina perquè sigui el mínim impacte", ha dit.

La directora general d'Agricultura i Ramaderia, Teresa Masjuan, s'ha reunit aquest dijous amb els productors gironins afectats pels focus de grip aviària. La reunió té lloc el mateix dia que el Departament ha anunciat l'aixecament d'algunes de les restriccions imposades arran del primer brot d'influença, detectat en una cigonya als Aiguamolls de l'Empordà.

"Ha acabat el termini de quinze dies i ja es poden obrir els moviments a les explotacions dins el radi d'entre tres i deu quilòmetres", ha detallat. Les tres explotacions declarades dins el perímetre d'entre zero i tres quilòmetres hauran d'esperar al 14 de març. "Ara, són 42 les explotacions que ja poden operar amb normalitat perquè no estan immobilitzades", ha afegit.

Els terminis són diferents per a les granges afectades pel segon focus detectat, amb epicentre a Sant Gregori. En total, hi ha nou granges afectades a les comarques gironines (sobretot al Baix Empordà) i una al Vallès Oriental. Segons ha detallat Masjuan, com que l'origen del brot era fauna domèstica i no salvatge com en el primer focus, hauran d'esperar 21 dies per poder aixecar les primeres restriccions i 30 dies per garantir "la màxima normalitat" a totes les explotacions.

El fet de poder desimmobilitzar les primeres granges fa que el Departament d'Agricultura sigui optimista en relació al control dels focus i a la possibilitat de tornar aviat a la "normalitat". Tot i això, Masjuan demana "màxima precaució" i recomana que continuïn els confinaments. "Mentre estiguem en zona de risc hem de ser responsables perquè és un sector econòmic molt important i, per això, hem d'intentar seguir amb els confinaments", ha detallat.

Un dels temors d'Agricultura és que l'aparició d'aquests focus de grip aviària acabi repercutint negativament en les exportacions de carn d'au, ous i ous incovables. En aquest sentit, concreta que un mes després d'aixecar les restriccions i que no apareguin més casos d'animals malalts, les explotacions ja estan en disposició de comercialitzar amb tercers països.

El problema és que cada país marca un termini de temps propi i els productors es poden trobar amb restriccions per a exportacions a alguns mercats. Per això, la directora general insta la Unió Europea, els productors i les administracions del país a treballar plegats per minimitzar aquestes possibles conseqüències.

Durant la reunió amb els productors, Agricultura té previst posar sobre la taula les indemnitzacions que estan perfilant per a les explotacions on han hagut de sacrificar animals. "Tenim imports treballats però no els podem fer públics fins que tinguem el vistiplau definitiu de la UE", ha afegit.

De moment, aquestes indemnitzacions seran només per als productors amb bestiar infectat, tot i que si és necessari no descarten acabar obrint altres línies d'ajudes per a aquells que han tingut els animals immobilitzats.