La ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, ha assegurat aquest dimarts al Senat que les Forces Armades són les encarregades de “defensar la sobirania nacional, la integritat territorial i l’exercici de les llibertats i drets dels ciutadans”, i malgrat que pot dialogar amb els municipis “no demanarà autorització” per fer. “És obligació de l’Estat exercir la competència exclusiva sobre les Forces Armades, l’entrenament i la formació dels homes i dones que formen part de les mateixes”, ha dit, i per tant es poden “millorar les vies de comunicació” i “es pot parlar de quins són els moments més oportuns o adequats, o de com s’utilitza l’espai”, però “dir que hem de demanar autorització perquè ens diguin el dia, l’hora, el quan i el com han de preparar les Forces Armades els seus militars no es produirà”.

Ha fet aquestes manifestacions en resposta a una pregunta del senador d’ERC Jordi Martí Deulofeu, que li ha recordat les mostres de rebuig a les maniobres de l’exèrcit de terra situat a Sant Climent Sescebes, Llança, Celrà, Gósol, i a la Serra de Collserola.

“Perquè el govern espanyol imposa maniobres militars a municipis sense sol·licitar el seu consentiment?”, ha preguntat Martí, que ha reclamat respecte per a la sobirania municipal i a les seves competències en matèries que poden ser incompatibles amb les pràctiques militars.

La ministra de Defensa ha assegurat que el govern espanyol “no imposa res” sinó que “exerceix la seva competència en matèria de Defensa com tots els països del nostre entorn”. La defensa, ha dit, és “una competència exclusiva de l’Estat” que desplega “amb la col·laboració, consens i diàleg”.

De Cospedal també ha considerat “una provocació” que s’assenyali que la presència de les Forces Armades en determinats municipis té a veure amb el color polític del municipi.

“Les Forces Armades espanyoles tenen una missió constitucional: defensar la sobirania i la integritat territorial en l’exercici dels drets i de les llibertats de tots els espanyols, entre ells molts milions de catalans”, ha dit.