Des d'aquest dijous, Figueres s'ha convertit oficialment en "Ciutat amiga dels circs sense animals" després que el vot majoritari d'una part de l'oposició en el plenari hagi permès aprovar la moció presentada per Compromís d'Esquerres i la CUP per aconseguir aquesta declaració. Malgrat que l'equip de govern del PDeCAT va demanar un temps d'espera mentre s'està tramitant l'expedient informatiu obert al recent Festival del Circ pels seus espectacles amb gats i gossos, els grups esmentats han volgut portar fins al darrer extrem aquesta declaració que, un cop aconseguida, ha arrancat els aplaudiments dels representants de les entitats animalistes presents a la sala de plens.

La moció ha estat debatuda en el capítol d'assumptes urgents. La votació de la urgència ha obtingut l'aprovació de tots els grups amb la negativa del PDeCAT i el PP i l'abstenció de Ciutadans. La portaveu popular, Maria Àngels Olmedo, ha titllat d'"oportunista" la proposta per anar "contra el circ" i pel fet que no fa esment als altres espectacles i activitats que es fan a la ciutat amb la presència d'animals "com ara les Justes del Rei Jaume, la cavalcada de Reis o la Fira Adoptàlia". El tinent d'alcalde, Jordi Masquef, ha recordat que la regidoria de Medi Ambient ja havia actuat en conseqüència amb l'obertura de l'expedient esmentat i ha demanat temps "per tenir un debat més calmat" un cop aquest estigui resolt.

Toni Garcia, en nom de la CUP, ha contradit Olmedo en assegurar que la moció "no és oportunista, és oportuna". Finalment, la declaració s'ha aprovat amb els dotze vots favorables d'ERC, CUP, PSC, Compromís i els dos membres sortints del govern que han passat al grup de No adscrits, Manuel Toro i Núria Galimany. PDeCAT i PP han votat en contra i Ciutadans ha mantingut la seva abstenció.

La declaració proposa, entre altres acords, "adaptar les ordenances municipals per tal de no permetre la instal·lació ni exhibició a la ciutat de Figueres d'espectacles de circs amb animals" a més d'introduir "els compromisos d'aquesta declaració a les ordenances municipals que corresponguin" i "instar al Parlament de Catalunya a crear l'Observatori d'avaluació de l'ús d'animals en circs".