El líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, assegura que tant l'executiva con el Consell Nacional del nou espai dels comuns, que impulsen conjuntament Podem, ICV, EUiA i BComú, s'escollirà a través de llistes obertes i que hi haurà votacions online a l'assemblea fundacional. Domènech diu que aquesta és la metodologia proposada i que s'acabarà de validar en els propers dies. En aquest sentit, confia que "tots ens posarem d'acord i no hi haurà cap problema". Domènech ha fet aquestes declaracions en referència a les discrepàncies sorgides en les darreres hores entre Podem Catalunya i els altres integrants de la futura formació sobre com s'ha d'escollir la direcció. Ho ha fet moments abans de protagonitzar la conferència 'Reflexions per a una Catalunya en comú' al Museu del Joguet de Catalunya de Figueres, on ha explicat el projecte del nou espai polític de l'esquerra.

Domènech ha volgut tancar la polèmica i ha assegurat que els comuns aposten per les llistes obertes. Preguntat sobre si veu bé la confecció d'una llista de consens acordada prèviament ha assegurat que la "metodologia que s'ha proposat i que en els propers dies s'ha d'acabar de validar" contempla que tant l'executiva com el Consell Nacional "provisionals" s'escullin a través de llistes on es podrà presentar "qui vulgui". Domènech confia que en aquest punt tots els integrants es posaran d'acord.

El líder d'En Comú Podem ha mantingut el mateix discurs expressat aquest dimarts per fonts de les formacions integrants dels comuns que, en declaracions a l'ACN, van dir que preveuen llistes obertes i participació online a l'acte fundacional.

Les declaracions responien al comunicat que Podem Catalunya va enviar unes hores abans assegurant que dilluns traslladaran a les bases i als seus 45.000 inscrits el resultat del procés de construcció del nou espai dels comuns per tal que decideixin si participen finalment, o no, a l'assemblea fundacional. El partit liderat per Albano Dante Fachín, a més, demanava que siguin els inscrits els que escullin la configuració de la direcció tot rebutjant una possible "llista de consens".

Els comuns, però, es van mostrar sorpresos per les manifestacions de la formació morada i van precisar que, amb tota probabilitat, a l'assemblea s'aprovaran moltes de les propostes llençades per Podem. Entre elles i a banda les llistes obertes i la votació online, hi hauria el document ètic que va introduir la formació al debat de la ponència.

L'assamblea, a principis d'abril

L'assemblea fundacional del nou partit del comuns està prevista a principis d'abril. El principal debat que a hores d'ara hi ha sobre la taula és, precisament, com s'ha d'escollir la direcció del partit. És a dir, com s'ha de formar l'executiva de 30 persones i el Consell Nacional, amb 120 integrants.

Sigui com sigui, el procés participatiu dels comuns arriba aquest cap de setmana al final. La previsió és que, a partir d'ara, es transaccionin o es rebutgin les esmenes que ha aportat la militància des de finals de gener a la ponència.