Els pescadors de corall vermell han mantingut aquest dimecres una reunió amb la Direcció General de Pesca i Afers Marítims per intentar buscar una alternativa a l'ordre de prohibir-ne l'extracció el 2018 amb una moratòria de deu anys prorrogables. Els afectats, però, afirmen que n'han sortit "molt decebuts" per la "falta de voluntat" del Govern a tirar endavant mesures compensatòries, com ara ajuts o a la recol·locació dels deus pescadors que fins ara tenien llicència i que enguany només hi haurà llicència per a cinc. "No ens donen cap possibilitat de treballar, ni tan sols en aigües exteriors, que no és competència seva", lamentava l'advocat que els representa, Guillem Bossacoma. És per això que ara es plantegen demanar a l'Estat, que és l'autoritat competent, si poden pescar a aquesta zona mentre la prohibició de la Generalitat està vigent.

La reunió s'ha fet aquest dimecres a Barcelona, a la seu de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims, amb la presència del seu director, Sergi Tudela. Del sector pesquer, hi havia el patró major del Port de la Selva, Josep Manel Perelló; el president de la confraria de Palamós, Antoni Albalat, el coraller més veterà i el president de la futura associació de corallers, Marc Cerdà.

L'advocat que representa els pescadors, Guillem Bossacoma, ha reconegut que no ha anat com esperaven i que n'han sortit "molt decebuts". "Ens ha agafat molt per sorpresa perquè esperàvem una mica més de bona predisposició però ens han vingut a dir que no hi ha res més a fer perquè tot ja està decidit", ha afirmat. Es queixen que des de la Generalitat no s'ha fet cap gest per buscar una solució tot i que s'han plantejat "moltes opcions", com ara oferir algun ajut durant uns anys per compensar la prohibició o recol·locar els pescadors que a partir del 2018 perdran la feina.

La proposta estrella que tenien pensat defensar, com era el pla de gestió, tampoc s'ha entès com a una alternativa a la veda per part dels responsables de la Direcció General de Pesca, que els han emplaçat a fer-ho en els pròxims anys per ells mateixos així com un estudi exhaustiu de l'estat de les colònies de corall vermell. Per Bossacoma, aquesta opció és inviable: "Si els pescadors no poden treballar, no podran fer un pla de gestió perquè només faran que acumular deutes i hauran d'emigrar".

Poder pescar en aigües exteriors

Durant la reunió, els pescadors han alertat que la mesura de prohibir durant 10 anys la pesca del corall vermell comportarà un augment del furtivisme i que s'ha pres basant-se en un estudi científic que no s'ajusta a la realitat. La resposta, però, ha estat que el Govern està decidit a implantar la veda. "No ens han donat ni la possibilitat de treballar ni tant sols en aigües exteriors, que no és competència seva, i ara no ens queda cap altre més sortida que recórrer l'ordre de la Generalitat i presentar al·legacions", ha lamentat Bossacoma.

La Generalitat té competència en aigües interiors mentre que la regulació en aigües exteriors pertany a l'Estat. I aquest és un aspecte que volen explorar a nivell legal. De fet, es plantegen anar a Madrid per demanar si poden pescar en aigües exteriors mentre l'ordre de la Generalitat tingui vigència. Per Bossacoma, "jurídicament no està tan clar que per imperatiu legal el Govern pugui tancar-ho tot; Madrid és competent en el seu espai també".

Des del Govern s'assegura que el Ministeri d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient s'ha compromès a aplicar les mateixes mesures de protecció a les aigües que són de la seva competència en el moment en què entri en vigor la moratòria impulsada des de Catalunya.