La música i la dansa són aprenentatges que acostumen a presentar una barrera econòmica a causa de la falta d'oferta d'estudis en escoles públiques. ConArte Internacional, una associació inspirada en el Full de Ruta de l'Educació Artística de la Unesco, ha demostrat que aquestes arts es poden ensenyar a tothom, d'una forma universal, no només en escoles privades, sinó deixant al marge la situació socioeconòmica de l'alumnat.

ConArte ha fet entrar aquests estudis a les aules de les escoles i els instituts gràcies al desig d'un grup de músics i ballarins que han creat metodologies que possibiliten un treball d'alta qualitat. Aquest treball porta per nom Projecte Planter.

A la comarca de l'Alt Empordà, es desenvolupa en dues escoles de Figueres (l'Anicet de Pagès i el Josep Pous i Pagès) i a l'Institut Alexandre Deulofeu, i en una escola de l'Escala, a l'Esculapi. En aquest últim centre, els nens aprenen música tocant l'ukelele.

Aquest mateix instrument ha entrat a l'Escola Pous i Pagès, on s'ha creat un grup amb el simpàtic nom dels Rumbaleles, com es pot veure en la pancarta de la imatge que il·lustra aquest reportatge.Rere els murs de les aules

Rere els murs de les aulesGràcies al Projecte Planter, les classes d'ukelele s'han convertit, per a aquests joves estudiants del barri de Sant Joan de Figueres, en una part integrada del currículum d'aprenentatges del curs, amb el valor afegit que sobrepassen els murs de les aules. Els nens i les nenes no obliden els moments de màgia i emocions que van viure quan van anar a tocar a la Residència Els Arcs, davant d'una bona colla d'avis i àvies, i també recorden amb afecte el concert al Museu del Joguet de Catalunya, quan van compartir escenari amb els "companys" del Planter de Corda de l'Escola Anicet de Pagès.

La qualitat musical que ha assolit aquesta orquestra de violins i violoncels de l'Anicet de Pagès l'ha portat a fer una col·laboració amb la JOF (Jove Orquestra de Figueres) i a fer un recital davant del públic de l'esdeveniment cultural Figueres Talent 2016, entre altres actuacions.

Aquest és un videoclip protagonitzat per 463 alumnes de les vuit escoles i instituts de Figueres, Salt, Torroella de Montgrí i L'Estartit on s'ha dut a terme el projecte pilot "Planters" de l'Associació ConArte Internacional.

L'Associació ConArte va néixer el 2014, amb l'objectiu d'afavorir el canvi social en benefici del respecte, la igualtat i la solidaritat a través de la capacitat educativa de les arts. El seu projecte per apropar música, dansa i també teatre a les escoles i els instituts compta amb el patrocini de la Fundació Daniel & Nina Carasso, i amb la col·laboració d'ajuntaments com els de Figueres i l'Escala.

Cal destacar que els professionals de ­ConArte imparteixen les classes en aquests centres educatius colze a colze amb els mestres especialistes.