Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC-COAG) i el sindicat Unió de Pagesos (UP) reclamen indemnitzacions per als ramaders afectats pel brot de grip aviària a l'Empordà i al Gironès. Una granja de Sant Gregori ha hagut de sacrificar més de 17.000 ànecs i milers d'animals estan immobilitzats a les explotacions properes als dos focus com a mesura preventiva. Això vol dir que els ramaders no poden vendre els animals ni tampoc els ous. Per això, demanen a la Generalitat que concreti com poden ajudar els afectats. A més, remarquen que el tipus de virus que afecta l'aviram no té conseqüències sobre els humans i demanen als consumidors que no deixin de comprar carn d'au. Des d'UP, han reclamat a la Generalitat que es compleixi el protocol fil per randa per tal d'eradicar el focus i evitar que l'activitat avícola es vegi alterada.

Després que s'hagin detectat dos focus de grip aviària en una cigonya dels Aiguamolls de l'Empordà i també a una granja d'ànecs de Sant Gregori, l'activitat a diverses explotacions d'aviram s'ha vist alterada. En el cas de l'Empordà, hi ha tres granges situades a l'entorn del parc (a un radi de 3km) que no poden ni vendre ni entrar animals en un període de 21 dies. A les explotacions situades en un radi de fins a 10km, les mesures preventives estaran vigents almenys durant 15 dies.

El cas més greu és el d'una granja d'ànecs de Sant Gregori, on durant el cap de setmana van començar a morir animals. Després d'analitzar mostres, s'ha confirmat que la causa de la mort és el virus de la grip aviària. Això obliga a sacrificar més de 17.000 ànecs i també s'immobilitzen els animals de sis granges d'aviram situades a un radi de 3km.

Davant d'aquesta situació, tant JARC com UP han demanat que s'acceleri la tramitació d'ajudes per als productors afectats. A més, demanen al Departament d'Agricultura que concreti amb celeritat les alternatives per als ramaders que patiran algunes de les mesures preventives establertes dins el protocol, ja que no podran vendre els animals que crien, els seus ous ni tampoc comprar-ne per a l'engreix.

Des de JARC també remarquen que no hi ha cap risc per als consumidors i asseguren que el protocol de la Generalitat ha funcionat correctament i que ha permès detectar ràpidament tots dos focus.

D'altra banda, Unió de Pagesos ha demanat al departament que apliqui el protocol fil per randa per tal d'eradicar el focus i minimitzar les afectacions a l'activitat avícola. A més, el representant d'UP al Gironès, Xavier Frigola, ha lamentat que els més afectats seran els productors ecològics, que crien els animals a l'aire lliure. Segons apunta, hauran de prendre mesures per protegir millor els patis per evitar que qualsevol au migratòria pugui contaminar els animals i que això suposarà una despesa "important"