L'Ajuntament de Figueres ha obert, aquest dijous, un expedient informatiu d'ofici al Festival Internacional del Circ pel fet que, en aquesta edició, hi hagi hagut espectacles amb animals. Aquesta ha estat la resposta municipal a les queixes rebudes per part de diverses entitats, entre elles el grup animalista Pacma, el Col·legi d'Advocats i formacions polítiques com Compromís d'Esquerres.

En el Festival hi ha hagut dos espectacles amb animals, un de gossos en la versió blava i un amb gats en la vermella. Aquesta segona és la que ha aixecat més polseguera, donat que els opositors a la seva presència argumenten que els felins no es poden domesticar fins al punt de fer-los fer cabrioles i jocs d'equilibri.

El director del Festival, Genís matabosch, ha defensat reiteradament aquests espectacles amb arguments relacionats amb el bon tracte que reben els animals i les bones condicions d'allotjament que tenen.

Els advocats catalans recorden a l'Ajuntament de Figueres que l'ús de gats als espectacles del Festival del Circ pot ser una "falta molt greu", segons l'ordenança municipal de tinença d'animals. Les comissions de protecció dels drets dels animals del Col·legis d'Advocats catalans demanen al consistori que faci complir l'article 39.3.A.c de l'ordenança, que considera una falta molt greu "l'ús d'animals en espectacles, si l'espectacle els pot ocasionar sofriment, pot fer que siguin objecte de burles o tractaments antinaturals o pot ferir la sensibilitat de les persones que el contemplen". Els advocats consideren que, en el decurs dels espectacles que han tingut lloc el Festival Internacional del Circ de Figueres (del 16 al 20 de febrer), es pot haver incomplert la normativa municipal fent-los fer als animals actes contraris a la seva naturalesa i perquè "ha ferit la sensibilitat de nombroses persones".

El Partit Animalista Contra el Maltractament Animal (PACMA) Girona va denunciar l'espectacle amb gats del Festival Internacional del Circ de Figueres. A través d'un comunicat, el PACMA va qualificar de "lamentable" el muntatge 'Gats' de la russa Asel Saralaeva perquè, a parer seu, està basat "en l'abús i el càstig", cosa que va despertar la seva "indignació i incredulitat".

Compromís d'Esquerres va anunciar dilluns que havia demanat a l'Ajuntament "que obri un expedient informatiu per assegurar que s'ha complert amb l'Ordenança municipal de tinença d'Animals".

Compromís d'Esquerres considera que es podria haver contravingut aquesta normativa, aprovada pel ple l'any 2001, que considera un falta molt greu "L'ús d'animals en espectacles, si l'espectacle els pot ocasionar sofriment, pot fer que siguin objecte de burles o tractaments antinaturals o pot ferir la sensibilitat de les persones que el contemplen". Així ho recull en l'article 39.3.A.c aquesta ordenança. Per tot això, aquest matí, el regidor de Compromís, Òscar Vergés, ha presentat a registre una instància sol.licitant que s'iniciï l'obertura d'aquest expedient.

En el mateix sentit de la queixa sobre l'ús d'animals ens espectacles a Figueres, el regidor Òscar Vergés ha anunciat que portarà al proper ple la moció per declarar Figueres ciutat amiga dels circs sense animals. Aquesta moció ja es va presentar al ple del mes de desembre de l'any 2011, i va ser rebutjada per la majoria absoluta del ple, a mans de CiU, primer amb Santi Vila, i també el mes d'abril de 2013, amb Marta Felip d'alcaldessa.

Matabosch ho defensa

Per Genís Matabosch es tracta d'una polèmica sense fonaments. "No és just que es facin aquestes crítiques sense ni tant sols haver vist l'actuació ni l'hàbitat on estan aquests animals", ha dit. En aquest sentit, Matabosch ha explicat reiteradament que els 12 gats "ocupen el mateix camerino que de mides ocupen 20 xinesos". Amb la diferència, ha insistit, que els gats tenen tres assistents nit i dia cuidant-los, mentre els xinesos "s'han d'espavilar sols".

D'altra banda, Matabosch va assegurar dilluns que no descarta presentar una demanda per injúries i calúmnies perquè "aquí no es maltracten animals".