L'Ajuntament de Vilafant ha posat en marxa una campanya de civisme buscant la implicació dels veïns per aconseguir un gran compromís col·lectiu pel civisme. Per això, es convida la ciutadania a fer seu el missatge i que la veu de la majoria arribi amb força a les persones que encara no tenen present que hem de vetllar pel bon estat dels nostres carrers, places, equipaments i zones verdes, que són de tots i totes.

Al Casal de la Gent Gran del nucli antic de Vilafant, l'alcaldessa Consol Cantenys presentava, dijous passat, Vilafant com el millor lloc on viure, un poble envoltat de natura, camins i moltes zones per gaudir-ne i, per a què pugui seguir essent així, és cosa de tots els vilafantencs i vilafantenques tenir-ne cura, així com tenir una actitud respectuosa i cívica envers els veïns. A la vegada va presentar als veïns, els dos agents cívics que s'han contractat mitjançant el programa de Garantia Juvenil i que seran uns dels actors principals de la campanya que serà especialment intensiva fins a finals d'estiu, que és quan s'avaluarà.

Acte seguit, els regidors Xavier García (medi ambient), César González (comunicació) i Marissa Resta -absent per malaltia- (benestar social) desgranaven i explicaven els objectius i la motivació de la campanya cívica:

"Vilafant és casa teva, cuida-la!" apel·la al sentiment de pertinença al poble i al lloc on s'habita i s'ha de respectar i cuidar com es fa amb la pròpia llar. César González creu que a Vilafant és pot accelerar el canvi i que els vilafantencs seran capaços de tenir comportaments cívics com més aviat millor. Expressava que la campanya busca conscienciar i informar de la necessitat d'un comportament cívic, que els veïns i el poble surten beneficiats i que qualsevol pot ser víctima o provocar actes incívics, per tant, que es busca un canvi d'actitud. Advertia també que els Guàrdies Municipals poden sancionar aquests actes incívics arran de l'ordenança municipal de civisme que es va aprovar per Ple el 17 de maig del 2016.

A la vegada Xavier Garcia, ha exposat que l'incivisme repercuteix en importants costos econòmics a l'erari municipal com són hores de brigada municipal o despeses extres en les recollides de residus fora dels contenidors. Ha afegit algunes dades referents al mobiliari urbà tals com els costos de reposició d'elements malmesos, així com el cost de la gestió dels abocaments incontrolats. Es recorda la importància del reciclatge i la recollida selectiva de residus i l'ús de la deixalleria municipal. Vilafant disposa d'un servei de recollida de residus voluminosos cada dijous i que es pot concertar trucant a l'Ajuntament.

Gràficament, els missatges es difondran a través dels mitjans municipals (publicitat exterior, pàgina web, xarxes socials, publicacions ...). S'ha triat una campanya amable, defugint d'imatges desagradables com defecacions, contenidors desbordats, etc.... però que incideixen en alguns del problemes detectats a Vilafant.

Aquesta campanya de comunicació s'acompanyarà d'actuacions informatives al carrer i als centres educatius, així com una intensificació de l'acció de la Guàrdia Municipal davant d'actituds contràries a l'ordenança municipal de civisme.