El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha aprofitat el lliurament dels Premis Nacionals de Gastronomia, aquest dijous, 16 de febrer, per reivindicar el "colossal èxit de la gastronomia catalana a nivell mundial" i s'ha mostrat convençut que "quan ens mirem en un dels seus plats ens hi reconeixem".

Aquesta edició del Premis, han distingit Carme Ruscalleda per la seva trajectòria i l'aportació a la projecció internacional de la gastronomia catalana, i també s'ha reconegut amb el Premi Revelació 2016 el xef del restaurant Alvart, el rosinc Àlvar Ayuso, i el Grup Balfegó, capdavanter d'un innovadors projecte que combina tradició i innovació amb el Premi especial de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició.

Durant un sopar, celebrat al Palau de Pedralbes de Barcelona, el cap de l'Executiu ha posat en relleu "la manera com tractem tota la cadena que té a veure amb la gastronomia". Així ha subratllat la importància del productor, des del pagès, al ramader o al pescador, però també la defensa del territori, el paisatge, la qualitat de l'aigua, la gestió de les explotacions ramaderes, o els boscos, com a elements, que juntament amb la formació són factors que acaben incidint finalment en la cuina del nostre país.

El llenguatge universal de la cuina té accent català

El president ha assegurat que la gran profusió d'establiments del sector, que van des de les botigues, als restaurants, els gastrobars, o als locals de tapes, s'expressa amb "un llenguatge universal de la cuina que cada vegada més té accent català".

Els guardons, que són atorgats anualment, reconeixen la feina de cuiners, restaurants, professionals o col·lectius i institucions relacionades amb el món de la gastronomia que al llarg de l'any han destacat per la seva trajectòria i aportació a la cuina catalana.

A l'acte també hi ha estat present el president de l'Acadèmia, Carles Vilarrubí; els consellers de Cultura, de Justícia i d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Santi Vila, Carles Mundó i Meritxell Serret, respectivament; la presidenta de la Diputació de Barcelona i el president de la Diputació de Tarragona, Mercè Conesa i Josep Poblet, entre d'altres personalitats.