La urbanització d'una petita plaça amb jocs infantils a la urbanització Mas Oliva; l'arranjament de les voreres del carrer Madrid, o la millora urbanística de la plaça Pep Ventura són tres de les moltes propostes que els veïns i les veïnes de Roses han presentat en el procés per decidir una inversió del pressupost participatiu. "Són idees molt bones totes les que hem vist fins ara, i estem contents perquè la resposta ciutadana, tot i que no és molt gran, és molt valuosa", ha explicat el regidor d'Hisenda de l'Ajuntament de Roses, Marc Danés, el qual vol transmetre als rosincs que, en aquest procés, "ens interessa moltíssim la seva opinió".

El pressupost participatiu crea una eina que propicia l’empoderament dels rosincs en el desenvolupament de la política local, per tal que tothom hi sigui inclòs. En aquest primer any com a experiència participativa, es calcula que el nombre de propostes i idees presentades pels veïns superarà amb escreix el centenar.

Fa uns dies, es va celebrar la segona sessió de treball del Fòrum Ciutadà, i van donar-se a conèixer una quarantena de propostes que, entre tots els assistents, es van valorar i debatre. Totes menys una complien els requisits que es demanen per ser vàlides en el pressupost participatiu: que sigui una inversió amb un cost de fins a 150.000 euros i que sigui de competència municipal.

"Tenint en compte que és el primer any que ho fem, a part de convidar els veïns a fer-nos arribar les seves propostes a través del web o de les urnes, vam pensar que seria molt més càlid fer trobades, com les dues sessions del Fòrum Ciutadà que ja hem organitzat", comenta el regidor, que valora molt positivament aquestes reunions perquè han estat "molt productives".

A banda de la quarantena d'idees d'inversió que van sorgir en l'última sessió de treball, se sap que al web tudecideixesroses.cat s'han fet arribar una setantena de propostes. De moment, es desconeix, però, quantes persones han recorregut a la via de les urnes per dipositar les seves iniciatives.

Els resultats de participació es donaran a conèixer a partir del 28 de febrer, tenint en compte que aquesta és la data límit per enviar propostes. A partir d'aquí, els serveis tècnics es faran càrrec de valorar, una a una, les peticions dels veïns, acceptar aquelles que s'ajusten als paràmetres requerits i descartar aquelles que no els compleixen, i, finalment, fer públic el llistat. Es calcula que entre finals de maig i principis de juny es podrà fer la votació popular i elegir la idea més viable.

ENTREVISTA A FRANCESC CORAL, Director general adjunt de l'empresa mirada local

«Aquest procés permet fer molta pedagogia sobre què són les inversions»

Mirada Local és l'empresa que ha contractat l'Ajuntament de Roses per tirar endavant el pressupost participatiu, una iniciativa que implica la ciutadania i el teixit social del municipi en la confecció dels pressupostos municipals. Francesc Coral, un dels seus responsables, segueix pas a pas tot el procés a Roses.

Després d'haver posat en marxa processos de pressupostos participatiu en diferents municipis catalans, com veu l'experiència rosinca?

És molt positiva. Sempre que es comença una iniciativa nova és difícil que la gent s'impliqui, però tot i així hem vist que la participació, tant telemàtica com en les sessions del Fòrum Ciutadà, han estat existoses.

Què és allò que més els han preguntat com a experts?

Un dels primers obstacles amb els quals hem topat ha estat que hi ha gent que no sap molt bé en què consisteix una inversió. Aquest procés permet fer molta pedagogia sobre què és un pressupost i què són les inversions.