La IAEDEN ha signat un acord de col·laboració amb la finca agroecològica Vessana per afavorir bones pràctiques de gestió dels residus i, en concret, la disminució de bosses d’un sol ús de plàstic. Vessana és una finca de cultiu agroecològic de 2 ha (horta i fruiters) situada entre tres termes municipals -Castelló d’Empúries, Fortià i Riumors- tocant els Aiguamolls de l’Empordà, prop del rec del Molí.

Vessana té una parada de fruita i verdura ecològica al mercat d’Empuriabrava i aquest any 2017 inicia la promoció d’una bona política de residus derivada de la seva activitat. En concret, la seva propietària -Sara Camps incentiva, mitjançant un cartell a la seva parada, que els seus clients usin bosses reutilitzables per a disminuir les bosses de plàstic d’un sol ús. En cas que el client no porti bossa, li cobrarà 5 cèntims per cada bossa i aquesta recaptació serà donada a la IAEDEN per tal que realitzi tasques vinculades en la bona gestió de residus municipals.

La IAEDEN, en base a l’import d’aquesta donació, realitzarà les següents accions: Compra de contenidors de reciclatge per a la recollida selectiva de les diferents fraccions municipals als actes que organitza la IAEDEN a la via pública; accions concretes de prevenció de residus municipals en origen adreçats a l’entitat, als escolars de la comarca o als socis de la IAEDEN.

Durant el 2007, es van consumir a Catalunya 2.345.686.828 bosses de plàstic d’un sol ús. Això equival a 45 milions de bosses a la setmana, és a dir, 908 bosses a l’any a cada llar. Pràcticament, cada català consumia una bossa de plàstic d’un sol ús al dia durant tot l’any. D’altra banda, el conjunt de bosses de plàstic consumides representava el 0,43% del total dels residus municipals generats a Catalunya. Totes les normatives mediambientals vigents estableixen criteris de reducció de residus, donant una gran importància a les accions de prevenció promovent la minimització dels impactes ambientals dels béns i serveis en totes les seves etapes: disseny, producció, distribució i comercialització.

Amb voluntat de què el consum actual de bosses de plàstic d'un sol ús a Catalunya es redueixi, la IAEDEN i Vessana considera molt interessant aquet conveni per tal de poder ajudar a assolir els objectius que el PRECAT20 (instrument bàsic estratègic de la prevenció i gestió de residus i recursos a Catalunya de l’Agència de Residus de Catalunya) que estableix, pel que fa a bosses de plàstic d’un sol ús, reduir per a l’any 2020 respecte als nivells de 2007 un 90% de la totalitat de bosses comercials amb nanses d’un sol ús de plàstic no biodegradable en tots els formats comercials.