La Fundació Carulla atorga des de l'any 1983 els Premis d'Actuació Cívica amb l'objectiu de distingir i reconèixer trajectòries vitals al servei del país. Es tracta de sis guardons, dotats amb 5.000 euros cadascun, que també persegueixen sensibilitzar socialment a través de la tasca duta a terme per persones poc conegudes, sovint anònimes però exemplars, en diversos àmbits de la vida. Per exemple, en els camps de l'ensenyament, els mitjans de comunicació, les ciències, l'art, la cultura popular, la música, el teatre, l'economia, el dret, l'acció social i cívica, etc.

Guardonats 2017

El jurat dels Premis, format per Antoni Bassas, Damià Pons, Vicent Partal, Mariona Carulla i Joaquim Coello, ha concedit els guardons d'enguany a les següents persones:

Mohamed El Amrani, emprenedor i innovador social a l'Empordà.

Filo Farré, referent pedagògica al Camp de Tarragona.

Ramon Faura, impulsor de la música en català a la Catalunya Nord.

Felip Munar, recuperador de la glosa mallorquina.

Laia Serrano, impulsora de la Fundació BarcelonaActua.

Martí Teixidó, promotor del plurilingüisme.

Lliurament dels premis

Els premis es lliuraran el proper 2 de març, a les 19h, a l'Ateneu Barcelonès, a Barcelona. La presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, presidirà l'acte, i l'acompanyaran el president de la Fundació Carulla, Joaquim Coello, i la directora general de la Fundació, Marta Esteve. La periodista Ariadna Oltra conduirà el lliurament dels premis.

Mohamed El Amrani (Xauen, Marroc, 1992) és comunicador emprenedor i innovador social, alhora que fundador de la Xarxa de Convivència, una plataforma social que vol revolucionar la manera d'entendre la convivència i la cohesió social.

Va venir a viure a Catalunya amb 3 anys quan la seva família va emigrar. Amb 17, va crear l'Associació Xarxa de Convivència de Roses que ajuda joves immigrants en risc d'exclusió social i que lluita a la vegada per fomentar la convivència i la cohesió a la comarca de l'Empordà amb una nova filosofia i metodologia de treball comunitari des de la joventut i el voluntariat.

Ha guanyat els premis Joven Emprendedor Social per la Universitat Europea de Madrid i el Premi Fundació Princesa de Girona 2014 Categoria Social. A més, ha col·laborat i treballat en nombrosos mitjans de comunicació en la creació programes i espais dedicats a fomentar el coneixement de les cultures i la innovació i reivindicant el paper actiu dels joves catalans d'origen immigrant pel canvi i la transformació social. És activista social en Cooperació internacional amb el seu país d'origen, on l'educació és l'eix central.

Implicat amb la necessitat d'ajudar a reforçar la identitat dels individus en una societat catalana diversa i plural. A través de diverses conferències i xerrades fa arribar el seu missatge de pau social i concòrdia a moltes escoles, instituts i espais culturals del país. També és responsable de projectes de cooperació a la ONG Innovació i Desenvolupament per un Eix Multicultural amb seu a Salt. Actualment treballa en projectes d'innovació i transformació social a SUARA Cooperativa, una de les cooperatives d'atenció a les persones més gran de Catalunya.

Mohamed El Amrani: "La comunicació i l'activisme social són les meves passions més profundes. Sempre he entès el periodisme com una eina plena de futur, per transmetre idees, històries, realitats per inspirar el canvi social."